Foto: stock.xchng
Bebri Lietuvā kļuvuši pavisam droši un vairs nebaidās tuvoties ne autoceļiem, ne apdzīvotajām vietām, aizvien biežāk aizsprosto meliorācijas grāvjus un iekārtojas uz dzīvi caurtekās, sagādājot raizes ne vairs tikai zemniekiem, bet nu jau arī ceļu uzturētājiem.

Vides ministrijas speciālisti uzskata, ka bebru populāciju iespējams regulēt, vēsta Lietuvas Televīzija.

Kādā caurtekā netālu no Biržiem bebri jau sākuši būvēt savu aizsprostu. Ceļinieki stāsta, ka pēdējā laikā dzīvnieki vairs īpaši nebaidās ne no cilvēkiem, ne garāmbraucošām automašīnām.

"Iztīrām grāvi, bet otrā dienā caurtekā jau savilkti žagari, un turpat sēž arī pats bebrs. Ļoti jau nu droši kļuvuši," stāsta Biržu rajona ceļu dienesta priekšnieks Povils Mikalajūns.

Vides eksperti uzskata, ka viens no šādas situācijas iemesliem ir pārdesmit gadus netīrītie meliorācijas grāvji. Pat ja zemnieki bebru dambjus izārda, dzīvnieki apmetas citā vietā.

"Zemnieki uz bebriem dusmojas par applūdinātajiem laukiem un mežiem. Taču ne jau katru gadu - kā ir noteikts - tiek sakopti meliorācijas grāvji, izcirsti krūmi, izpļauta zāle. Nevajag gaidīt, kamēr saaugs lieli koki, ko bebri var izmantot aizsprostu būvei," sacījis Panevēžas reģiona vides aizsardzības departamenta direktors Valdemārs Jakšts.

Lēsts, ka visā Lietuvā dzīvo gandrīz 50 000 bebru. Kopš 2012. gada viņu skaits pieaudzis par astoņiem simtiem.

Bebrus Lietuvā atļauts medīt no 1. augusta līdz 15. aprīlim, un nekādi ierobežojumi attiecībā uz medījamo dzīvnieku skaitu nav noteikti, tomēr mednieki to darīt nesteidzas.

"Izdevumi neatmaksājas, gaļai nav daudz cienītāju, ādas neviens neuzpērk, bet degviela maksā naudu. Bieži jānokļūst grūti piebraucamās vietās, jāiegulda daudz darba," skaidrojis Mikalajūns.

Kā norāda Vides ministrija, bebru vietas Lietuvā ir apzinātas un noteikts arī, kurās viņi varētu dzīvot un kuras būtu jālikvidē. Ja bebru vieta atrodas konkrētam mednieku klubam ierādītajā teritorijā, viņiem tad arī būtu jāatbild par bebru nodarīto kaitējumu, domā speciālisti.

"Turklāt pašvaldībām ir tiesības no Vides atbalsta programmas līdzekļiem atvēlēt naudu, lai bebru būves izārdītu - ar rokām vai mehāniskā ceļā, bet nekādā ziņā ne ar spridzināšanu vai citām neekoloģiskām metodēm, kā te kādreiz noticis," stāsta Vides ministrijas Mežu departamenta Mežsaimniecības nodaļas vadītājs Staņislovs Žebrausks.

Eiropas Savienībā bebri ir aizsargājami dzīvnieki, bet Lietuvai atļauts viņu skaitu regulēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!