Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas valsts valodas komisija ceturtdien oficiāli apstiprinājusi Gruzijas alternatīvo nosaukumu "Sakartvelija" (lietuviešu valodā - Sakartvelas), ziņu aģentūrai BNS paziņoja komisijas vadītājs Audris Antanaitis.

Alternatīvais variants varēs tikt lietots arī oficiālās vēstulēs. Lietuvas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka līdztekus nosaukumam "Gruzija" savos dokumentos plāno izmantot arī "Sakartvelija".

Antanaitis iepriekš norādīja, ka turpmāk gruzīni varēs tikt dēvēti arī par kartveļiem, bet visi Gruzijas iedzīvotāji - par sakartveļiem.

Gruzija bija lūgusi Lietuvu mainīt nosaukumu, jo patlaban lietotais vārds Gruzija atspoguļo valsts nosaukuma versiju krievu valodā. Lietuvas valsts valodas komisija konsultējās ar Gruzijas vēstniecību šajā jautājumā un iepazinās ar gruzīnu valodnieku nostāju.

Komisija aprīlī nolēma, ka "Gruzija" arī turpmāk paliks šīs valsts nosaukums lietuviešu valodā, taču atļāva lietot alternatīvu variantu. Komisija skaidroja, ka nosaukuma maiņai nav pamata, jo pašreizējai versijai ir sena izmantošanas vēsture un unikāla forma, kas atbilst lietuviešu valodai. Turklāt nosaukums "Sakartvelo" netiek izmantots nevienā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!