Foto: DELFI.lt

Lietuva centīsies piesaistīt kvalificētus Baltkrievijas speciālistus un uzņēmumus, kas rada augstu pievienoto vērtību, paziņojusi Ekonomikas un inovāciju ministrija.

Kā uzskata ministrs Rimants Sinkevičs, baltkrievu speciālisti varētu uzlabot situāciju Lietuvas informācijas tehnoloģiju (IT) nozarē.

Pašlaik tiek rīkotas tikšanās ar valsts institūciju un biznesa asociāciju pārstāvjiem, lai apspriestu gan priekšlikumus, kā piesaistīt kaimiņvalsts uzņēmējus un speciālistus, gan būtiskākos šķēršļus, kas traucē to darīt, teikts ministrijas paziņojumā.

"Aicinām Baltkrievijas pilsoņus un uzņēmumus apmesties mūsu valstī. Lietuvas darba tirgus saskaras ar kvalificētu speciālistu trūkumu, kas īpaši jūtams informācijas tehnoloģiju jomā, tāpēc speciālisti, kas vēlētos ierasties no Baltkrievijas, būtu laipni aicināti aizpildīt šo nišu," norādījis Sinkevičs.

Kā pastāstījis ministra vietnieks Marjus Skuodis, tiek domāts, kā vienkāršot migrācijas procedūras, nodrošināt iespēju baltkrieviem atvērt kontus Lietuvas bankās un uzlabot nodokļu vidi.

"Ja šie jautājumi netiks atrisināti, tas būtu nopietns šķērslis Baltkrievijas uzņēmumu un augstas kvalifikācijas speciālistu ienākšanai Lietuvā," viņš atzinis.

Tādēļ tiek apsvērta iespēja atteikties no liekiem dokumentiem, vienkāršot vīzu izsniegšanas noteikumus un prasības attiecībā uz darbinieku kvalifikāciju.

Ministrija arī norāda, ka piesaistīt kvalificētus baltkrievu speciālistus palīdzētu infrastruktūras attīstība, jo viņi ierastos Lietuvā kopā ar ģimenēm.

Lai gan Baltkrievijas enerģētikā, mākslīgā mēslojuma un smagās tehnikas ražošanā un lauksaimniecībā dominē valsts uzņēmumi, pēdējos gados Minskā strauji attīstījusies IT nozare, kurā saskaņā ar oficiālo informāciju darbojas jau gandrīz 1700 uzņēmumu.

Augusta vidū Baltkrievijas IT uzņēmumu pārstāvji vērsās pie prezidenta Aleksandra Lukašenko, aicinot viņu rīkot jaunas prezidenta vēlēšanas un apturēt vardarbību ielās, pretējā gadījumā piedraudot pārcelties uz citurieni.

Kā norāda Lietuvas sabiedriskā televīzija, Baltkrievijā l IT uzņēmumiem paredzētas dažādas privilēģijas. Šai nozarē valstī nodarbināti vairāk nekā 50 000 cilvēki, pirms diviem gadiem tās ieņēmumi pārsniedza trīs miljardus eiro un veidoja 5% no Baltkrievijas ekonomikas. Nozarē strādā galvenokārt amerikāņu un kanādiešu uzņēmumi.

Taču pašreizējā situācijā, kad Baltkrievijā ne tikai saasinās cilvēktiesību pārkāpumi, bet varas iestādes atļaujas arī atslēgt internetu, vairāki desmiti Baltkrievijas IT uzņēmumu ar tūkstošiem darbinieku apsver iespējas pārcelties tieši uz Lietuvu, bet baltkrievus cenšas pievilināt arī Latvija, Polija un Ukraina.

"Baltkrieviem ir moderno tehnoloģiju parks ar desmitiem tūkstošiem darbinieku. (..) IT uzņēmumiem paredzētas privilēģijas gan nodokļu, gan juridiskajā jomā. Viņiem ir pat labvēlīgs kriptovalūtas likums, tādēļ programmatūras uzņēmumiem ir ērti atrasties Minskā," Lietuvas televīzijai stāstījis Krievijas pilsonis Sergejs Kļimovs, kas kas savu datorspēļu kompāniju arī sākotnēji gribējis bāzēt Minskā, tomēr galu galā izvēlējies Viļņu.

Skuodis norādījis, ka pašlaik sarunas norisinās ar vairākiem desmitiem šo uzņēmumu un vairāk nekā desmit no tiem reāli varētu pārcelties uz Lietuvu, taču pastāv nopietni šķēršļi, tai skaitā banku politika.

Baltkrievu uzņēmējiem Lietuvā ir grūti atvērt bankas kontu, bet bez tā nav iespējams reģistrēt juridisko personu. Lietuvas Banku asociācija uzsver, ka to nosaka stingrie standarti naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, bet, kā norādījis ekonomikas un inovāciju ministra vietnieks, bankas tiks lūgtas apsvērt noteiktus atvieglojumus.

Kā izteicies ārvalstu investīciju veicināšanas aģentūras "Investuok Lietuvoje" ģenerāldirektors Mants Katins, runa ir par iespēju aptuveni deviņu mēnešu laikā piesaistīt no pieciem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem cilvēku.

Pēc viņa teiktā, lielos IT nozares uzņēmumus varētu īpaši interesēt Polija, jo lielākās šīs valsts pilsētas, tai skaitā Varšava, lieluma ziņā ir samērojamas ar Minsku, savukārt Latvijas izredzes šai ziņā būtu vājākas.

Tikmēr lielākais Baltkrievijas IT uzņēmums pārcelšanos sācis ar darbinieku aptauju, piedāvājot viņiem izvēlēties vienu no diviem variantiem - Poliju vai Lietuvu. Aptaujas rezultāts noteiks uzņēmuma galīgo izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!