Lietuva zaudējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Strasbūrā lietu pret bijušajiem VDK darbiniekiem Raimundu Raini un Antanu Gasparaviču, kuri bija iesūdzējuši Lietuvas valsti par to, ka zaudējuši darbu privātajā sektorā saskaņā ar 1999.gadā pieņemtajā lustrācijas likumā paredzētajiem ierobežojumiem.

ECT konstatējusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumus un noteikusi, ka prasītājiem no Lietuvas valsts pienākas kompensācija par morālo un materiālo kaitējumu attiecīgi 40 tūkstošu un 12,5 tūkstošu eiro (28,1 tūkstošu un 8,8 tūkstošu latu) apmērā. Lietuvai jāsedz viņiem arī maksa par advokātu pakalpojumiem.

Abi prasītāji ir juristi. Viens no viņiem zaudējis tiesības strādāt telekomunikāciju uzņēmumā, otrs - nodarboties ar advokāta praksi.

Kā tiesas lēmumu komentējis ECT referents Dovīds Vitkausks, tas būtiski neatšķiras no pagājušajā vasarā pabeigtās lietas "Sidabrs ir Džauts pret Lietuvu", vienīgi iepriekšējā reizē abi prasītāji tika atlaisti no darba valsts dienestā, bet šajā gadījumā runa ir par privāto sektoru, tāpēc atzīts, ka viņi cietuši arī materiālos zaudējumus.

ECT konstatējusi cilvēktiesību pārkāpumus vēl vienā lietā, kurā prasītājs - Lietuvas pilsonis Vītauts Karalevičs - iesūdzēja valsti par to, ka viņš nepamatoti ilgi turēts ieslodzījumā pazemojošos apstākļos Šauļu izmeklēšanas izolatorā sakarā ar izmeklēšanu par iespējamajiem finansiālajiem noziegumiem. Šai gadījumā tiesa noteikusi, ka Lietuvai jāmaksā Karalevičam kompensācija par morālo kaitējumu - 12 tūkstoši eiro (8,4 tūkstoši latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!