Lietuva iegādāsies 88 Vācijā ražotas kaujas bruņumašīnas "Boxer" valsts visu laiku lielākajā militārajā iepirkumā, uztraucoties par kaimiņos esošo Krieviju, raksta portāls "Defence Talk".

"Mēs pieņēmām vienbalsīgu lēmumu iegādāties "Boxer" kājnieku kaujas bruņumašīnas," pagājušajā piektdienā pēc pēc tikšanās ar Valsts aizsardzības padomes locekļiem paziņoja Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. Viņš sacīja, ka Lietuva šīs bruņumašīnas izvēlējusies no kopumā 12 dažādiem piedāvājumiem.

Pirmās kompāniju "Krauss-Maffei Wegmann" un "Rheinmetall MAN Military Vehicles" ražotās bruņumašīnas paredzēts piegādāt 2017. gadā. Žuks norādīja, ka to cena vēl tikai tiks noteikta pēc sarunām ar ražotāju, taču kāds valdības avots "Defence Talk" atklāja, ka darījums varētu būt aptuveni 400 miljonu eiro vērts.

Ceturtdien apstiprinātajā valsts budžetā 2016. gadam Lietuva solījusi palielināt tēriņus aizsardzībai par vairāk nekā trešdaļu, salīdzinot ar pagājušo gadu. Galvenais iemesls tam esot Krievijas rīcība Ukrainā, kā arī militārā aktivitāte Baltijas reģionā.

Lietuva septembrī parakstīja 16 miljonu eiro vērtu darījumu par 21 lietotas pašgājējas haubices iegādi no Vācijas. Tikmēr Amerika Lietuvā ir izvietojusi militāro aprīkojumu, to skaitā "Abrams" kaujas tankus.

Trīs Baltijas valstis un Polija ir lūgusi pastāvīgu NATO spēku klātbūtni reģionā, taču alianse pagaidām pieturas pie karavīru rotācijas principa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!