Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Bruņoto spēku Pretgaisa aizsardzības bataljons piektdien saņēmis no Norvēģijas iepirktās vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS, kas spēj iznīcināt pretinieka lidaparātus vairāku desmitu kilometru attālumā.

Kā norādījis Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis, šīs sistēmas nostiprinās Lietuvas gaisa telpas aizsardzību un atturēšanas potenciālu.

"Apvienojot visus aizsardzības sistēmas komponentus vienā veselumā, mēs varam panākt labu rezultātu, kas liks potenciālajiem pretiniekiem pārdomāt savus nolūkus, bet mums garantēs lielāku drošību un rīcības brīvību," viņš uzsvēris.

NASAMS ir visplašāk izmantotā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NATO valstīs; tā tiek izmantota arī ASV Baltā nama aizsardzībai.

Bruņoto spēku paziņojumā teikts, ka Lietuvas iegādātā trešās paaudzes sistēma ir vismodernākā, un pašlaik tādu izmanto vēl tikai ražotājvalsts Norvēģijas armijā.

Pērkot šīs sistēmas, modernizēta arī tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma RBS-70, ko pašlaik izmanto Lietuvas Bruņoties spēki. Abas sistēmas tiks integrētas kopīgā Lietuvas pretgaisa aizsardzības vairogā.

Kā ziņots, līgumu par NASAMS sistēmu iegādi 110 miljonu vērtībā Lietuva 2017. gadā parakstīja ar Norvēģijas valsts aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Kongsberg".

Pagājušā gada nogalē Norvēģijā jau uzsākta speciālistu gatavošana darbam ar jauno sistēmu saskaņā ar Norvēģijas Bruņoto spēku un rūpnīcas izstrādāto metodiku un programmām. Turpmākā gatavošanās norisināsies Lietuvā, kur norvēģu speciālisti kopā ar Lietuvas karavīriem turpinās darbu Pretgaisa aizsardzības bataljonā. Plānots, ka līdz nākamajam gadam personāla gatavošana būs pabeigta un sāksies bruņojuma integrācija vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!