Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas valdības delegācija otrdien pēcpusdienā ar Gaisa spēku lidmašīnu devusies uz Poliju, lai risinātu situāciju pie šīs valsts robežām gan Vācijas pusē, kur uz iespēju caur Polijas teritoriju vēl nokļūt Baltijas valstīs cer cilvēki vieglajos automobiļos, gan Lietuvas pusē, kur izveidojusies milzīga kravas automašīnu rinda.

Kā norādījis premjerministrs Sauļus Skvernelis, ja risinājumus neizdosies atrast, šī problēma drīz vien var izvērsties humānajā krīzē.

Uz Poliju devies Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, iekšlietu ministra vietnieks Česlovs Mulma, valdības kanclera pirmais vietnieks Deivids Matuļonis un Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

Polija naktī uz svētdienu nolūkā ierobežot jaunā koronavīrusa izplatīšanos slēdza savas robežas ārvalstu pilsoņiem, vienlaikus neierobežojot preču pārvadājumus.

No Vācijas puses Polija atļāva savu teritoriju caur Šviecko robežpunktu šķērsot autobusiem un mikroautobusiem, kuros nav mazāk par septiņām pasažieru vietām, bet ne vieglajām automašīnām.

Tādēļ robežas Vācijas pusē "iestrēgušajiem" ceļotājiem tiek piedāvāta iespēja nokļūt Baltijas valstīs ar prāmjiem vai īpašu vilcienu no Frankfurtes pie Oderas uz Kauņu. Taču, kā otrdien paziņojis Linkevičs, sastrēgumi uz Vācijas ceļiem ir tik lieli, ka daļa Lietuvas pilsoņu nevar paspēt uz šiem reisiem.

Tikmēr mikroautobusu kolonnas, kurās līdztekus vairāku valstu pilsoņiem ir arī Latvijas valstspiederīgie, otrdien virzās cauri Polijai un Lietuvai, kas arī slēgusi savas robežas, tādēļ Latvijas un Igaunijas transportlīdzekļus pa Lietuvas teritoriju līdz Latvijas robežai pavada Lietuvas policija.

Savukārt pie Lietuvas un Polijas robežas, ko sākotnēji bija atļauts šķērsot vienīgi caur Kalvarijas robežšķērsošanas punktu, kravas automašīnu rindas garums bija sasniedzis 47 kilometrus, jo katram autovadītājam tur tiek veikta rūpīga medicīniskā pārbaude.

Kā pirmdienas pēcpusdienā paziņojis Lietuvas premjers, viņš no sava Polijas kolēģa saņēmis ziņu, ka tiks atvērts arī Lazdiju robežpunkts un tur varēs doties viss transports, kuram tas atļauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!