Foto: Privātais arhīvs

Lietuvas diplomāta privātai automašīnai, kas bijusi novietota apsargātā autostāvvietā Maskavā, svētdien ar aerosola krāsu uzzīmēti burti "Z", kas kļuvuši par Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstītāju simbolu, pirmdien informēja Lietuvas Ārlietu ministrija. Savukārt Lietuvas institūcijas un uzņēmumi pirmdien piedzīvo kiberuzbrukumus.

Uz notikuma vietu izsaukti Krievijas policisti, kuri reģistrējuši notikušo, un gaidāms, ka tiks veikta oficiāla izmeklēšana, ministrijā informēja ziņu aģentūru BNS.

"Saistībā ar notikušo Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijai tiks nosūtīta nota," norādīja Lietuvas Ārlietu ministrijā. "Šī nav pirmā reize, kad Eiropas Savienības diplomātu automašīnas tiek apzīmētas ar tādiem simboliem".

Lietuvas konsuls Krievijā Ugņus Labutis vietnē "Facebook" publicējis fotogrāfijas ar savu automašīnu, kura apzīmēta ar burtiem "Z".

Kopš Krievija sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā, burts "Z" ir kļuvis par iebrukuma atbalstītāju simbolu.

Krievijas Aizsardzības ministrija marta sākumā skaidroja, ka burts "Z" uz militārās tehnikas nozīmē "Za pobedu" ("Par uzvaru").

Intensīvu kiberuzbrukumu dēļ pirmdien traucēts vairāku Lietuvas valsts institūciju un uzņēmumu darbs.

Lietuvas amatpersonas informē, ka pirmdienas vakarā lielākie incidenti tiek kontrolēti, tomēr tiek brīdināts par ilgstošiem uzbrukumiem.

Kā liecina Nacionālā kiberdrošības centra (NKSC) dati, intensīvāko uzbrukumu piedzīvoja Aizsargātais valsts datu pārraides tīkls, citas Lietuvas varasiestādes un privātās kompānijas.

Atbildību par plašo kiberuzbrukumu uzņēmies grupējums "Killnet", kas turpina vietnē "Telegram" publicēt informāciju par plānotiem un īstenotiem piekļuves atteices uzbrukumiem jeb DDoS. Kiberuzbrukumu pasaulē grupējums ar tādu nosaukumu tiek saistīts ar Krieviju.

NKSC pirmdienas pusdienlaikā paziņoja, ka galvenie uzbrukumi tiek kontrolēti un Aizsargātā valsts datu pārraides tīkla darbība tiek atjaunota.

Centra pagaidu vadītājs Jonass Skardinsks žurnālistiem Viļņā teica, ka tamlīdzīgi uzbrukumi turpinās kopš pagājušās nedēļas, kad tie bija mazāki, bet pirmdien tie kļuvuši plašāki un, iespējams, vairāk orientēti uz valsts sektoru.

Precīzu kiberuzbrukumā cietušo institūciju skaitu viņš nenosauca, jo kiberuzbrukumi turpinās.

Kā viņš informēja, pagājušajā nedēļā visvairāk cieta Lietuvas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora "Litgrid" un Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" vietņu pakalpojumi, bet pirmdienas uzbrukumos visvairāk cietusi Valsts nodokļu inspekcija un telekomunikāciju centra tīkli.

Pagaidām nav informācijas, ka kiberuzbrukumi būtu radījuši "nopietnus, ilgstošus pārrāvumus", piebilda Skardinsks.

Atšķirībā no citiem kiberuzbrukumiem, pašlaik Lietuvā notiekošais nav ļoti plašs, tomēr turpinās jau vairāk kā nedēļu, skaidroja amatpersona, prognozējot, ka uzbrukums turpināsies.

Speciālisti brīdina, ka tuvāko dienu laikā var pieaugt ar šifrētiem datiem saistīti uzbrukumi, kā arī pastāv liela iespējamība, ka tiks izmantoti uzbrukumi, kuru mērķis ir izmainīt interneta mājaslapu saturu.

"Killnet" uzbrukumus pamatoja ar atriebību par Lietuvas pirms pusotras nedēļas ieviestajiem ierobežojumiem tranzītam uz Kaļiņingradas apgabalu.

Pēc Eiropas Savienības sankciju stāšanās spēkā Lietuva ir ierobežojusi tērauda un melnā metāla, kā arī dažu citu preču grupu tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu.

Lietuvas Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite ziņu aģentūrai BNS apstiprināja, ka kiberuzbrukums ir ietekmējis Lietuvas informācijas sistēmu darbu un ir traucēta pasu un uzturēšanās atļauju izsniegšana, tomēr pirmdienas pēcpusdienā pasu izsniegšanas informācijas sistēmas darbs bija atjaunots.

Par kiberuzbrukumiem savai vietnei ziņoja arī Lietuvas valsts lidostu operatorkompānija "Lietuvos oro uostai".

Vairākas stundas nedarbojas biznesa vadības sistēmu uzstādīšanas un apkalpošanas uzņēma "BSS" vietne, bet NKSC vadītāja pienākumu izpildītājs norādīja, ka kiberuzbrukums vērsts arī pret vairākām grāmatvedības pakalpojumu kompānijām.

"Telegram" kanālā "Killnet" par savu uzbrukumu mērķi nosauca uzņēmumu, kas sniedz dokumentu pārvaldes sistēmu pakalpojumus, vietnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!