Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Valsts drošības departaments savā ikgadējā apdraudējuma novērtējumā atzinis, ka kādreizējais Krievijas ģenerālkonsuls Klaipēdā Vladimirs Maligins izsūtīts no valsts spiegošanas dēļ.

Dokumentā norādīts, ka Maligins apspriedies ar vietējo pašvaldību vadītājiem, Krievijas patriotu organizāciju pārstāvjiem un stratēģiski nozīmīgu uzņēmumu vadītājiem.

"Maligins pievērsās nepubliskai informācijai par politiskajām pozīcijām Lietuvas prezidenta vēlēšanu laikā, iespējamām pārmaiņām valdošajā koalīcijā pēc prezidenta vēlēšanām, kā arī sašķidrinātās gāzes termināļa projekta perspektīvām," teikts drošības dienesta ziņojumā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs skaidro, ka Krievijas ģenerālkonsula gadījums nepavisam nav izņēmums, jo spiegošanai izmantot par aizsegu diplomāta statusu ir parasta prakse gan Lietuvā, gan citur pasaulē.

"Mēs apzināmies, ka šādi gadījumi ir, protams, mēs tos izvērtējam un attiecīgi piemērojam savas attiecības," pirmdien sacījis ministrs.

Pagājušā gada aprīļa sākumā Linkevičs izteicās, ka viņam nav ziņu par Krievijas ģenerālkonsula Klaipēdā atsaukšanas iemesliem, bet piebilda, ka tā ir parasta prakse. Premjerministrs Aļģirds Butkevičs toreiz no komentāriem atturējās.

Maligins, kurš Klaipēdā nostrādāja vairākus gadus, tika atsaukts atpakaļ uz Maskavu pagājušā gada aprīļa beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!