Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas ebreju kopienas pārstāvji paziņojuši, ka kategoriski nepiekrīt šomēnes publiskotajam Krievijas prezidenta Vladimira Putina melīgajam rakstam par Otrā pasaules kara vēsturi, kurā mēģināts mazināt Padomju Savienības noziegumu nozīmi.

Lietuvas ebreju kopienas priekšsēdētāja Faina Kukļanska un Seima deputāts Emanuelis Ziņģeris kopīgā komentārā uzsver, ka pēc tam, kad Lietuvu okupēja Padomju Savienība, vietējie ebreji bija okupantu visvairāk vajātā mazākumtautība, un daudzi ebreji tika izsūtīti uz Sibīriju.

"Lietuvas ebreju vairākums nevēlējās padomju varu," teikts komentārā, kas publiskots ebreju kopienas interneta vietnē.

Komentāra autori atzīst, ka padomju armija kara beigās izglābusi viņu tuviniekus no Štuthofas koncentrācijas nometnes, bet vienlaikus uzsver, ka Putins savā rakstā noklusējis pirmās padomju okupācijas laikā veiktās masveida represijas pret Padomju Savienības anektēto valstu tautām, īpaši pret ebrejiem, kā arī komunistu cīņu pret cionismu.

Viņi atgādina, ka tūlīt pēc padomju karaspēka ienākšanas Lietuvā slēgtas ārvalstu vēstniecības, ieskaitot Japānas vēstniecību, kura glāba ebreju bēgļus no nacistiskās Vācijas okupētās Polijas.

"Labi pārdomātie Putina kunga meli par pirmo traģēdiju – padomju okupāciju un vardarbīgu Lietuvas neatkarības iznīcināšanu – izplatīti vienīgi tādēļ, lai būtu iespējams tos izmantot tagadējās nedemokrātiskās Krievijas impēriskajiem mērķiem. Mēs, Lietuvas ebreju pēcteči, iebilstam pret šādu mūsu neatkarīgās Lietuvas paverdzināšanas vēstures falsificēšanu," norāda Kukļanska un Ziņģeris.

"Putinam nevajadzētu melot, ka Lietuvas okupācija atbilda tā laika starptautiskajām un valstu iekšējām tiesībām. Tā bija izplānota neatkarīgu valstu sagrābšana, okupācija un aneksija, starptautisko tiesību pārkāpums," uzsver Lietuvas ebreju kopienas pārstāvji.

"Krievijas Federācijas prezidenta kungs! No pirmās padomju okupācijas visvairāk cietušās Lietuvas pilsoņu grupas vārdā lūdzam Jūs ar atpakaļejošu datumu neuzdoties par Eiropas ebreju aizgādni (..). Staļina armijas ienākšana Baltijas valstīs, marionešu valdībiņu izveidošana toreiz nozīmēja visu reģiona tautu brīvās vēstures beigas," teikts komentārā.

Putina rakstā "Otrā pasaules kara 75.gadadienas patiesās mācības", kas šomēnes publicēts ASV žurnāla "The National Interest" portālā, aizstāvēta Padomju Savienības loma Otrajā pasaules karā un mēģināts attaisnot Baltijas valstu okupāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!