Otrdien pēc sadursmes ar NATO spēku iznīcinātāju "Mirage" avarējušās Lietuvas gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas "L-39 Albatross" bilances vērtība bija nulle, bet savulaik tā pirkta par 3,7 miljoniem litu (640 000 latu), trešdien vēsta portāls "Delfi.lt".

Lietuvas  Gaisa spēku komandieris  Edvards Mažeiķis intervijā Lietuvas valsts televīzijai atzinis, ka zaudējumu aprēķināšana būs problemātiska.

"Zaudējumi, visticamāk, būtu jārēķina, ievērojot cik maksā jauna līdzīga lidmašīna, lai aizpildītu pašreizējo iztrūkumu. Kad mēs pirkām jaunas "L-39", tās maksāja 3,7 miljonus litu, bet tas bija 1998. gadā. Šobrīd mums ir tāda grāmatvedības sistēma, ka mēs rēķinām atlikušo vērtību, tagad atlikusī vērtība ir nulle," skaidro Mažeiķis.


Jau vēstīts, ka otrdien  gaisā sadūries Francijas Gaisa spēku iznīcinātājs "Mirage" un lietuviešu "L-39". Incidents noticis plkst. 10:30 pie Rekivas ezera. Pēc sadursmes franču iznīcinātājs spēja nolaisties lidlaukā, bet "L-39" nogāzās, pilotiem izdevās katapultēties un nolaisties ezerā.

Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Arvīds Pocjus informējis, ka abas lidmašīnas veikušas plānotos mācību lidojumus. Mācībās piedalījušies arī citi lidaparāti.

Pocjus uzsvēris, ka pēc sadursmes lietuviešu piloti darījuši visu iespējamo, lai novirzītu lidmašīnu tālāk no apdzīvotām vietām. Iznākumā lidaparāts nogāzies purvainā meža apvidū aptuveni sešu kilometru attālumā no Zokņu lidlauka.

Lietuvas Aizsardzības ministrijā izveidota katastrofas izmeklēšanas komisija. Par sadursmes iemesliem ziņu nav, to noteiks eksperti.

Avarējusī Čehijā ražotā mācību lidmašīna " L-39" "Albatross" bija viena no divām šī tipa lidmašīnām, kas bija Lietuvas Gaisa spēku rīcībā. Lidmašīnas iegādātas 1998. gadā un 2007. gadā tām veikts kapitālais remonts.

Pocjus atturējās nosaukt zaudētās lidmašīnas vērtību. To, kam jākompensē avārijas radītie zudējumi, varēs lemt pēc izmeklēšanas komisijas slēdziena. Franču kara aviācijas iznīcinātājam "Mirage" esot bojāti stabilizatori. Tas pēc incidenta nosēdies Zokņu lidlaukā. Francijas vēstniecība Lietuvā sadarbojas ar katastrofas izmeklētājiem, norādījis Bruņoto spēku komandieris

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!