Foto: DELFI.lt
Viļņas apgabaltiesā trešdien publiskotas terorakta Čečenijā gatavošanā apsūdzētās Egles Kusaites mātes liecības pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Tajās vēstīts par topošās čečenu kaujinieku līdzdalībnieces uzskatiem un plāniem, informē portāls "Delfi.lt".

Kusaites māte Virgīnija Kusene tiesā gan apgalvoja, ka viņas sākotnējās liecības ir pierakstītas nepareizi un tās sagrozījuši Valsts Drošības departamenta darbinieki.

Viņiem Kusiene savulaik stāsījusi, ka meita ieinteresējusies par musulmaņu ticību vēl skolas laikā. Viņa kļuvusi agresīva un bieži draudējusi, ka aizbrauks no Lietuvas.

Egle vēlāk aizbraukusi uz Vāciju, kur dzīvojusi kādā čečenu ģimenē. Kad pēc mātes lūguma viņa atgriezta dzimtenē, tad kļuvusi vēl agresīvāka.

"Viņa runāja, ka neīstenticīgie ir slikti, sauca viņus par zemāko rasi un pastāvīgi runāja par teroraktiem," teikts Kusaites mātes liecībās.

Meita arī stāstījusi, ka viņas ticība palīdzēs viņai nokļūt paradīzē. Viņa arī draudējusi mātei un māsai, ja tās viņai traucēšot, tad tiks "novāktas".

Pati Egle Kusaite arī atteikusies no liecībām , ko sniegusi pirmstiesas izmeklēšanā. Viņa apgalvo, ka piespiesta atzīties ar varu. Izmeklētāji draudējušis, ka citādi cietīšot viņas čečenu draugi Maskavā Aiša un Apti Magomedovi, kuru darbības izskata Maskavas tiesa.

Kā ziņots, Kusaite tika aizturēta 2009. gada 29. oktobrī lidostā, mēģinot iekļūt reisā no Viļņas uz Maskavu. Viņa atzinās, ka plānojusi  Čečenijā kā teroriste pašnāvniece uzspridzināties vienā no armijas objektiem vai citā piemērotā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!