Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas karaklausības sistēmas darbinieki pēdējā laikā pārguruši no neskaitāmiem iesaucamo un viņu tuvinieku jautājumiem saistībā ar gaidāmo dienestu, raksta "15min.lt".

Divās nedēļās, kopš Lietuvas Aizsardzības ministrija izveidojusi iesaucamo sarakstus, Bruņoto spēku struktūrvienībām, kas atbild par iesaukuma organizēšanu, nācies atbildēt uz tūkstošiem e-pasta vēstuļu un pa tālruni stundām ilgi runāties ne vien ar pašiem iesaucamajiem, bet arī ar viņu vecākiem, vecvecākiem, viņu meitenēm un darba devējiem.

Iesaucamie žēlojušies, ka bijis grūti sazvanīt ministrijas interneta vietnē publicēto bezmaksas tālruni un sagaidīt atbildes uz vēstulēs uzdotajiem jautājumiem, savukārt karaklausības sistēmas darbinieki atzīst, ka pēdējās dienās interese beidzot noplakusi un viņi jūtas "gluži kā pēc aplenkuma".

"Jā, daudzi nevarēja sazvanīt, īpaši pirmajā nedēļā. Neaizmirstiet, ka sarakstos iekļauti 37 000 cilvēku. Kā jūs domājat, cik bija to, kuri nekavējoties sāka zvanīt? Un viņu vecāku, meiteņu, darba devēju?" vaicājis Lietuvas Brīvprātīgo aizsardzības spēku štāba Karaklausības nodaļas priekšnieks Žīgimants Adamonis.

Viņš piebildis, ka karaklausības sistēmā strādā aptuveni 60 cilvēku, kuriem tad arī nācies ne tikai atbildēt uz zvaniem un vēstulēm, bet arī sniegt konsultācijas tiem iesaucamajiem, kas bija ieradušies parunāties klātienē.

"Ļaužu straume bija liela. Tāda nu ir mūsu sabiedrība, ka katrs grib, lai viņam viss tiktu paskaidrots personiski, kaut gan šie gadījumi simtām reižu aprakstīti medijos un paziņojumos presei. Šonedēļ problēmu vairs nav - arī es pats dzirdu, ka telefons ilgāk klusē, bet pirmajā nedēļā tas zvanīja bez mitēšanās," stāstījis Adamonis.

Pēc viņa sacītā, vienubrīd darbiniekiem iekrājušās aptuveni 2000 neatbildētas e-pasta vēstules. Jautājumus uzdevuši arī tādi jaunieši, kuri iesaucamo sarakstā nav iekļauti.

Karaklausības nodaļas priekšnieks atcerējies, ka tūlīt pēc sarakstu publiskošanas internetā par tiem interesējušies 150 000 cilvēku. Salīdzinājumam viņš pieminējis Viļņas pašvaldības vietni, kas neizturējusi pat dažus tūkstošus apmeklētāju, kuri interesējas par bērnudārzu rindām. "Toties mēs izturējām. Bet daļa no viņiem pēc tam vēl nolēma arī piezvanīt," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Lietuva šopavasar nolēma atjaunot valstī obligāto karadienestu, pirmkārt pieņemot armijā brīvprātīgos, un vienīgi tad, ja viņu skaits nebūs pietiekams, iesaucot dienestā jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Iesaucamie izraudzīti nejaušas atlases kārtībā, šim nolūkam izmantojot īpašu datorprogrammu.

Šogad Lietuvā obligātajā karadienestā kopumā paredzēts iesaukt 3000 cilvēku. Līdz šīs nedēļas sākumam dienestam pieteicies 1561 brīvprātīgais. Trešajai daļai no viņam jau pārbaudīta veselība, un 80% atzīti par dienestam derīgiem.

Pirmais iesaukums Lietuvas Dižkunigaiša Butiģeiža dragūnu bataljonā paredzēts 24.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!