Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Emanuelis Zingeris ierosinājis pie Šauļiem esošo Zokņu militāro lidlauku pārdēvēt bijušā ASV prezidenta Ronalda Reigana vārdā, ceturtdien inofrmē portāls "Delfi.lt".

Zingeris ar ideju otrdien iepazīstinājis Seima Ārlietu komisiju, kas to atbalstījusi. Tagad piedāvājums oficiāli iesniegts Aizsardzības ministrijai.

"Tuvojas 20.gadskārta kopš Padomju Savienības sabrukuma un Reigans bija mūsu galvenais partneris cīņā par brīvību. Tādēļ viņa vārds mums nozīmē ļoti daudz. Starp citu, šogad būtu viņa 100.dzimšanas diena," paziņojis Zingeris

Viņš piebildis, ka toreizējais prezidents daudz paveicis PSRS ietekmes mazināšanā un veicinot demokrātiju. Liela nozīmē bijusi Reigana sarunām ar PSRS vadītāju Mihailu Gorbačovu. Amerikāņi nodrošinot lielāko daļu NATO budžeta, līdz ar to lidlauka pārsaukšanai būs simboliska nozīme.

"Tas ir simbolisks žests, ka mēs atceramies visus tos, kas 50 gadus atbalstīja Baltijas valstis cīņā par neatkarību un neatzina mūsu valstu okupāciju," klāstīja parlamentārietis

Kā ziņots, Zokņu lidlauks ir NATO ātrās reaģēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā bāze.

Reigans  bija četrdesmitais   ASV  prezidents no 1981.gada 20.janvāra līdz 1989.gada 20.janvārim. 1983. gadā   Reigans  Padomju Savienību nosauca par "ļaunuma impēriju". Reigans  mira 2004.gada 5.jūnijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!