Pie Lietuvas Seima ceturtdien pulcējušās aptuveni pusotra simta māmiņu ar bērnu ratiņiem, protestējot pret paredzamo bērna kopšanas pabalstu samazināšanu, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt". Pirms divām nedēļām viens šāds māmiņu pikets jau notika pie valdības ēkas.

Zem Seima logiem sapulcējušās māmiņas pauda savas bažas plakātos, kas vēstīja: "SOS!", "Premjer, atrodiet citas rotaļlietas!", "Lai arī esam mazi, bet vai tiešām lieki?". Divas akcijas dalībnieces lūdza nodot premjerministram Andrjum Kubiļum binokli, lai viņš "no saviem augstumiem varētu saskatīt vecāku rūpes".

Kā uzskata protestētājas, kas pirms akcijas bija sarīkojušas preses konferenci, pārmaiņas pabalstu apmēros "ir nepārdomātas, neproporcionālas un tiek nepamatoti sasteigtas".

Jautājums par vecāku pabalstu samazināšanu iekļauts parlamenta ceturtdienas sēdes darba kārtībā. Viens no vairāk nekā desmit apspriežamajiem priekšlikumiem paredz samazināt visus vecāku pabalstus par 10%. Pirms tam tika ieteikts divkārt samazināt šo pabalstu maksimālo robežu.

Māmiņas norādījušas, ka Seimam un valdībai, iekams ķerties pie sociālo maksājumu samazināšanas, būtu jāizmanto līdz galam visas citas budžeta līdzekļu taupīšanas iespējas, piemēram, jāierobežo publisko iepirkumu un valsts pārvaldes sektora izdevumi, jāsamazina birokrātiskais aparāts.

"Kad esam lūguši skaidrus skaitļus un skaidru stratēģiju - kā tiks taupīts, allaž par atbildi saņemam vienprātīgu stratēģisku klusēšanu. Viņi izliekas, ka tāds jautājums vispār nav uzdots," sacījusi Aktīvo māmiņu apvienības pārstāve Rasa Paulavičiene. "Nav bijis neviena argumenta, (..) kā visi šie grozījumi atsauksies uz visu pārējo sociālā atbalsta jomu."

Akcijas beigās vecāki ar bērniem izveidoja ap Seimu simbolisku "dzīvības apli".

Šobrīd bērna kopšanas pabalsti pirmajā gadā tiek maksāti pilnā līdzšinējās algas apmērā, otrajā - 85% apmērā, taču tie nedrīkst pārsniegt 7440 litus (1518 latus) pirms nodokļu nomaksas.

Mainot bērna kopšanas pabalstu apmērus, valdība šogad plāno ietaupīt 36,2 miljonus litu un nākamgad - 87 miljonus litu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!