Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuvas "melnajā sarakstā" turpmāk varēs tikt iekļauti ārvalstnieki, kas atklāti pauduši atbalstu agresīvai un starptautiskās tiesības pārkāpjošai citas valsts politikai, ceturtdien nolēmis Seims.

Attiecīgus grozījumus likumā par ārvalstnieku juridisko statusu atbalstījuši 113 Seima deputāti, viens balsojis pret, bet 16 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

"Mēs vienkārši vēlamies liegt iebraukšanu valstī tiem, kuri ne vien paši tiešā veidā smagi noziedzas pret cilvēktiesībām, izdara koruptīvus noziegumus, atmazgā naudu, bet arī aktīvi proponē starptautiska mēroga noziegumus, leģitimizē vai veicina okupāciju," norādījis viens no grozījumu projekta iniciatoriem, Seima Ārlietu komitejas vadītājs Žīgimants Paviļonis.

"Lietuvā esam redzējuši ne vienu vien "maigās varas" pārstāvi, un būtu ļoti labi, ja viņi negatavotu augsni un vēlāk, iekarojot sirdis un prātus, nevērstos pret mums vai mūsu kaimiņiem, un īpaši svarīgi tas ir Ukrainas kontekstā," viņš piebildis.

Seima pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka Lietuvā uz laiku līdz pieciem gadiem var tikt aizliegts iebraukt personām, kas publiski aktīvi paudušas atbalstu ārvalstu darbībām, kuras pārkāpj starptautisko tiesību principus un normas, vai arī pašas piedalījušās šādās darbībās.

Likums par ārvalstnieku juridisko statusu tagad paredz, ārvalsts pilsonis var netikt ielaists Lietuvā, ja ir nopietns pamats uzskatīt, ka viņš izdarījis smagu vai ļoti smagu noziegumu pret personu, tādējādi pārkāpjot vispāratzītās cilvēka tiesības un brīvības, pastrādājis koruptīva rakstura noziedzīgas darbības, kūdījis uz šādām darbībām vai citādi tajās piedalījies, ir iekļauts kādas citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts nacionālajā tādu ārvalstnieku sarakstā, kuriem aizliegts iebraukt attiecīgajā valstī.

Lietuvā netiek ielaisti arī ārvalstnieki, kuri var apdraudēt valsts drošību vai sabiedrisko kārtību.

Diskusijas par tā dēvētā melnā saraksta paplašināšanu Lietuvas sabiedrībā izraisījās saistībā ar ziņām, ka Kultūras padome piešķīrusi subsīdijas par Covid-19 epidēmijas dēļ nenotikušiem vai pārceltiem kultūras pasākumiem firmām, kas plānojušas Krievijas mākslinieku Filipa Kirkorova un Mihaila Šufutinska koncertus.

Jau ziņots, ka 19.janvārī Lietuvas Migrācijas departaments pēc Ārlietu ministrijas lūguma Kirkorovu par Krimas okupācijas attaisnošanu iekļāva to ārvalstnieku sarakstā, kuriem iebraukšana Lietuvā aizliegta. Šis iebraukšanas aizliegums būs spēkā piecus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!