"Baltijas valstu ceļošanas burbuli" būtu labi atjaunot jau jūnijā - vēl pirms būs sācis darboties Eiropas Savienības digitālais Covid-19 sertifikāts, taču tā atjaunošana būs atkarīga no epidemioloģiskās situācijas, epidemiologu un politiķu lēmuma, Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portālam "Lrt.lt" atzinusi ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite.

Par iespējām atjaunot "Baltijas burbuli", kas ļautu bez ierobežojumiem pārvietoties starp Lietuvu, Latviju un Igauniju, viņa piektdien Briselē runājusi ar Latvijas Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Edmundu Valanti un Igaunijas ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministru Andresu Sutu.

"Ekonomikas ministrija un personiski es vēlētos, lai (..) izolēties vispār nevajadzētu. Tomēr gribu uzsvērt, ka pašizolācijas termiņus nosaka epidemiologi, veselības aprūpes speciālisti un ministrija - viņu balsij būs liels svars," izteikusies Armonaite. "Ekonomikas ministri, protams, ir ieinteresēti iespējami lielākā pieprasījumā pēc izmitināšanas nozares, ēdināšanas iestāžu vai izklaides pakalpojumiem, proti, lai, tuvojoties vasarai, cilvēki vairāk varētu ceļot."

Lietuvas ministre paudusi viedokli, ka pašizolācijas laiks ar testēšanās palīdzību būtu jāsaīsina.

Pēc viņas teiktā, Briselē faktiski notikusi "ideju apmaiņa" ar Latvijas un Igaunijas politiķiem, bet galīgie lēmumi tiks pieņemti, ņemot vērā epidemiologu ieteikumus.

"Varam konstatēt, ka visās Baltijas valstīs inficēšanās rādītāji samazinās. Lietuvā tie pašlaik ir augstākie, un tas, vai tā dēvētais burbulis būs iespējams, ir ļoti atkarīgs no mūsu vakcinācijas tempiem, no mums pašiem," izteikusies Armonaite.

Ņemot vērā, ka ES digitālais Covid-19 sertifikāts varētu sākt darboties tikai no jūlija, Lietuvas ministre vēlētos, lai "Baltijas burbulis" tiktu izveidots jau jūnijā.

"Domāju, ka tas ir iespējams, bet jāpanāk vienošanās un jāparāda politiskā griba," viņa paziņojusi.

Kā ziņots, Latvijā Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ceturtdien sarucis līdz 291,4 gadījumiem - zemākajam līmenim kopš pagājušā gada 24.novembra. Tikmēr Lietuvā šis rādītājs ir 348,5, bet Igaunijā - 200.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!