Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene noliedza medijos izskanējušo vēsti, ka viņa būtu izteikusies par lietuviešu jūrnieku izpirkšanu no Nigērijas pirātu gūsta.

Medijos viņai piedēvētos vārdus, ka "Lietuva nespēs samaksāt izpirkumu par sagūstītajiem jūrniekiem, jo valsts klase ir tukša", ministre pieprasījusi atsaukt, pretējā gadījumā draudot vērsties tiesā, "jo tas skar cilvēku dzīvības".

Kā liecina uzņēmuma "Limarko Laivininkystes Kompanija" rīcībā esošā informācija, piecu Nigērijas piekrastē no tās kuģa "Saturnas" nolaupīto jūrnieku veselībai nekas nekait. Kuģniecība arī turpina centienus, lai gūstekņus atbrīvotu.

Starp sagūstītajiem ir kuģa kapteinis, 49 gadus vecais Sergejus Triskinas no Klaipēdas. Pirāti sagūstījuši arī divus jūrniekus, kas bija kuģa sardzē, kā arī mehāniķi un pavāru, raksta avīze "Lietuvos Rytas".

Ķīlnieku tuvinieki neko nezina par nolaupīto atrašanās vietu, dzīves apstākļiem, veselību, turklāt jūrnieku ģimenēm arī nav skaidrs, ar ko vajadzētu kontaktēties, lai runātu par gūstekņu atbrīvošanu.

Pazīstamākā Nigērijas nemiernieku organizācija - Nigēras deltas emancipācijas līga - paziņojusi, ka tai ar uzbrukumu Lietuvas kuģim nav nekāda sakara.

Kā ziņots, bruņoti uzbrucēji otrdienas rītā Nigērijas piekrastē gūstā saņēmuši piecus Lietuvas refrižeratorkuģa "Saturnas" jūrniekus.

Kopumā kuģa komandā bijuši 14 jūrnieki, viņi visi - Lietuvas pilsoņi.

"Limarko Laivininkystes Kompanija" izpilddirektors Vītauts Līgnugaris pavēstīja, ka kuģis vedis saldētas zivis.

"Kuģis bija noenkurojies un gaidīja izkraušanu. Kuģim ar laivu piebrauca ar automātiem bruņoti cilvēki. Viņi nemēģināja aizvest kaut ko no kuģa, viņi sagūstīja tobrīd piecus kuģi apsargājušos cilvēkus un devās prom," sacīja Līgnugaris. "Kuģim postījumi nav nodarīti. Tas nav nonācis pirātu gūstā."

Pēc viņa teiktā, apkalpe var aizsargāties pret uzbrucējiem, tikai aplaistot viņus ar spēcīgu ūdens strūklu vai mēģinot nogrūst viņu kāpnes. "Taču, kad ir vairāk uzbrucēju, šie līdzekļi nestrādā," paskaidroja Līgnugaris.

Viņš sacīja, ka tas viņa pieredzē ir pirmais incidents ar pirātiem.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Rolands Kačinsks paziņoja, ka ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks incidenta dēļ pārtraucis atvaļinājumu un devies uz tikšanos ar "Limarko Laivininkystes Kompanija" vadību.

Šī ir pirmā reize, kad Lietuvai pašai jāglābj savi pilsoņi no pirātu rokām, taču tie nav pirmie pirātu gūstā nokļuvušie lietuvieši.

Martā pirāti Somālijas piekrastē sagrāba Norvēģijas tankkuģi "Bow-Asir", kurā atradās arī viens Lietuvas pilsonis. "Šis stāsts beidzās veiksmīgi. Šis vīrietis tika izglābts," sacīja Kačinsks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!