Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Somijas pievienošanās Ziemeļatlantijas aliansei būtiski mainītu drošības situāciju reģionā, vajadzības gadījumā ļaujot papildspēkiem nonākt Baltijā pa ziemeļu ceļu, savukārt Krievijas Kaļiņingradas apgabalu padarot vēl vairāk līdzīgu koridoram, norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, komentēdams Somijas prezidenta un premjeres pausto atbalstu valsts dalībai NATO.

"Militārā ziņā Krievijas pozīcijas vājinās, un viņi to labi apzinās. Jebkurš demonstratīvs solis, ko viņi tagad cenšas spert, arī nav nekas vairāk kā vienīgi demonstratīvs solis," viņš ceturtdien sacījis žurnālistiem Seimā. "Domāju, ka Krievija, turpinot savu agresīvo retoriku, politiku un agresīvu rīcību pret kaimiņvalstīm, panāk pretējo gribētajam."

Arī ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis atzinis, ka Somijas pievienošanās NATO krasi mainītu drošības situāciju reģionā, bet vienlaikus uzsvēris, ka Krievija ir "agresīva un bīstama valsts", tāpēc visi draudi jāuztver nopietni.

Kā izteicies Anušausks, pēc Somijas pievienošanās aliansei Lietuva un abas pārējās Baltijas valstis iegūtu to, kā tām līdz šim trūcis, - plānojot papildspēku saņemšanas iespējas, tām pavērtos ziemeļu ceļš no Norvēģijas caur Somiju, tikmēr Kaļiņingradas apgabals sāktu vēl vairāk līdzināties koridoram.

"Manuprāt, Kaļiņingradas apgabals līdzināsies koridoram vēl vairāk nekā līdz tam. Ja Krievijas militārie plānotāji tiešām strādā ne tikai pēc politiskā pasūtījuma, kā tas ir Ukrainas gadījumā, bet uzlūko situāciju reāli, viņi sapratīs, ka Kaļiņingradas apgabals šādā gadījumā nav aizsargāts un var tikt pilnībā bloķēts," spriedis aizsardzības ministrs.

Arī Landsberģis atzinis, ka Somijas pievienošanās NATO ārkārtīgi nostiprinātu aliansi kopumā un krasi mainītu drošības situāciju Baltijas reģionā.

"Somija militārā ziņā ir ļoti spēcīga, pieredzējusi valsts ar jūras spēkiem un pretgaisa aizsardzības elementiem, un jaunākie iepirkumi - no ASV iegādātie iznīcinātāji F-35 - aliansei ir milzīgs pastiprinājums," viņš uzsvēris.

Jautāts, vai pēc Somijas pievienošanās aliansei turp būs jānosūta NATO papildspēki, Landsberģis norādījis, ka atbilde uz šo jautājumu acīmredzot tiks sniegta vēlāk, un vienlaikus atgādinājis, ka Somijai būtu garākā robeža ar Krieviju no visām NATO dalībvalstīm.

Lūgts novērtēt iespējamo Krievijas reakciju uz Somijas pievienošanos aliansei, viņš uzsvēris, ka tā ir "agresīva un bīstama valsts", tāpēc visi draudi būs jāuztver nopietni - pat ņemot vērā, ka Krievijai, kas turpina karu Ukrainā, nepietiktu spēka atklāt jaunu fronti.

"Mēs redzējām zināmu karaspēka pārvietošanos ziemeļos, acīmredzot gatavojoties iespējamiem Somijas lēmumiem. Es nemitīgi uzsveru, ka Krievija ir agresīva un bīstama kaimiņvalsts - tā to pati pierādījusi, un Ukrainas karš to visiem parāda vislabāk, tāpēc visi draudi (..) jāuztver nopietni," sacījis ārlietu ministrs, piebilzdams, ka agresīva valsts dažkārt var pat nerēķināties ar saviem resursiem un reālajām iespējām.

Jau ziņots, ka Somijas prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina ceturtdien pavēstīja, ka atbalsta valsts pievienošanos NATO.

Šis paziņojums nozīmē, ka Somija gandrīz droši vērsīsies pie NATO ar lūgumu uzņemt valsti aliansē, lai gan līdz oficiālam lēmumam vēl atlikuši daži soļi.

Arī Somijas kaimiņvalsts Zviedrija gatavojas lemt par dalību NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!