Foto: DELFI
Vairāk nekā 2000 pensionāru ceturtdien pulcējušies uz mītiņu pie Viļņas Sporta pils, protestējot pret pensiju samazināšanu, vēsta delfi.lt.

Mītiņa dalībnieki uzstājušies ar runām, dziedāja un demonstrēja plakātus ar aicinājumiem neatņemt cilvēkiem pensijas.

Cilvēki skandējuši - "kauns" - un uzdāvinājuši Lietuvas premjerministrs Andrjum Kubiļum un frakcijas "Vienotā Lietuva" līderim Laimontam Diņum virves ar cilpām.

Nav paveicies kādai sievietei, kura pūlī parādījusies ar plakātu "Atbalstām Kubiļus taupības programmu". Protestētāji viņu apsaukājuši, bet plakātu saplēsuši.

Pusotru stundu pēc mītiņa sākuma cilvēki izklīduši.

Pensionāri pie Sporta pils pulcējušies, jo nav saņēmuši atļauju rīkot mītiņu pie Lietuvas parlamenta. Pie parlamenta ēkas ceturtdien dežurēja policijas vienības.

Kā vēstīts, Lietuvas Seims trešdien pieņēma likumu, kas paredz no nākamā gada sākuma līdz 2011. gada decembrim samazināt pensijas, bērna kopšanas pabalstus, bezdarbnieku pabalstus un citus sociālo maksājumus.

Saskaņā ar jauno likumu vecuma pensijas netiks samazinātas tiem pensionāriem, kuriem tās nepārsniedz 650 litus (133 latus). Kā liecina statistikas dati, šādu vecuma pensionāru Lietuvā ir gandrīz 136 000 jeb aptuveni 23% no visu vecuma pensionāru kopskaita.

Lielākas pensijas tiks samazinātas atkarībā no to apmēriem. Prāvākajai vecuma pensionāru grupai, kas šobrīd saņem 700-850 litu pensijas un veido aptuveni 41% no vecuma pensionāru kopskaita, tās paredzēts samazināt par 2% līdz 5% jeb par 14 līdz 37 litiem. Likums neskars arī pensionāriem pienākošās piemaksas par darba stāžu.

Strādājošo pensionāru pensijas paredzēts samazināt atkarībā no saņemamās darba samaksas, piemēram, tiem pensionāriem, kas nopelna mazāk par 200 litiem, pensija tiks samazināta par 2,5%, bet tiem, kuru darba samaksa pārsniedz 4200 litus, - par 70%.

Jau ziņots, ka, protestējot pret valdības plāniemsamazināt pensijas, vairāki simti Lietuvas pensionāru iepretī Seima ēkai Viļņā pulcējās arī otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!