Foto: stock.xchng

Lietuvas policija atklājusi rekordlielu kokaīna sūtījumu, kas bijis prasmīgi iejaukts akmeņogļu kravās no Kolumbijas. Kopš jūlija pārrokot 367 tonnas ogļu, tajās atrasts kopumā 600 kilogramu kokaīna, ko, domājams, bijis paredzēts sūtīt uz Krieviju.

Kā otrdien preses konferencē uzsvēris policijas ģenerālkomisārs Lins Pernavs, šo narkotiku vērtība melnajā tirgū pārsniedz 40 miljonus eiro. Šobrīd lietā ir 11 aizdomās turētie, deviņi no viņiem aizturēti.

Domājams, ka viens no iespējamajiem kontrabandas organizētājiem - Vīgants Panka - slēpjas Vācijā. Viņa aizturēšanai izdots Eiropas aresta orderis. Vainīgajiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.

Pirmie 100 kilogrami kokaīna tika atklāti jau jūlija sākumā, pārbaudot jūras kravu konteinerus, kas bija nogādāti kādā noliktavā Alītā. Toreiz policija paziņoja, ka pēc nedēļu ilgas novērošanas no slēpņa aizturējusi divus Alītas iedzīvotājus un vienu Kolumbijas pilsoni.

Kokaīns īpašā tehnoloģiskā procesā bija iejaukts akmeņoglēs un sapresēts tā, lai to vizuāli nebūtu iespējams atpazīt. Turpmākajos mēnešos ogļu kravu savām rokām pārraka un pārlasīja pieci policijas darbinieki, atlasot no tām vienāda lieluma gabaliņus, kas vieglāki par akmeņoglēm un karsējot sāk kust.

Pernavs norādījis, ka visa operācija ilgusi vairākus gadus - Lietuvas un Kolumbijas noziedznieku grupējums izmēģinājumam vispirms atvedis uz Lietuvu vienkārši akmeņogles un tikai pēc tam sācis iejaukt kravās kokaīnu. Policija šīs darbības novērojusi un kontrolējusi.

Lai piesegtu ogļu kravā paslēpto narkotiku transportēšanu, kontrabandisti bija izveidojuši piecus uzņēmumus, vienu no tiem reģistrējot Ukrainā, vēl vienu - Krievijā un trīs - Lietuvā.

Kā šovasar vēstīja Lietuvas mediji, aizturētā kolumbieša pienākumos ietilpusi gan narkotiku sūtījumu loģistika, gan tīra kokaīna atdalīšana no sapresētajiem gabaliņiem.

Kauņas apriņķa policijas priekšnieks Darjus Žukausks pastāstījis, ka aizturētie policijai ir labi pazīstami un ne vienreiz vien tiesāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!