Simona Vīzentāla centra Jeruzālemes birojs aicinājis Lietuvas ģenerālprokuroru Antanu Klimaviču izmeklēt Lietuvas radikālās Brīvības līgas politiķa Sauļa Ožeļa rīcību, kuru uzskata par antisemītisku.
Savukārt Oželis aicinājis prokuratūru izmeklēt Vīzentāla centra Jeruzālemes biroja direktora Efraima Zurofa darbību Lietuvā, piedāvājot atlīdzību par kara noziedznieku uzrādīšanu.

Vīzentāla centra paziņojumā, ko trešdien saņēma aģentūra BNS, teikts, ka Vīzentāla centrs aicina ģenerālprokuroru noraidīt Ožeļa iesniegumu, kurā viņš lūdz izmeklēt Zurofa darbību un izvirzīt Oželim apsūdzības starpnacionālā naida kurināšanā un antisemītismā.

Šonedēļ Oželis iesniegumā ģenerālprokuratūrai lūdza izmeklēt Vīzentāla centra piedāvājumu samaksāt 10 000 ASV dolāru (6000 latu) katram, kurš sniegs informāciju par līdzvainīgajiem holokaustā, kas ļaus viņus saukt pie atbildības tiesas ceļā. Oželis šo iniciatīvu nosauca par "noziedzīgu, starpnacionālu naidu veicinošu un Lietuvas iedzīvotāju pašcieņu apvainojošu".

Oželis uzskata, ka šāda Zurofa darbība nav saskaņota ar Lietuvas valsts iestādēm, tāpēc viņam nav tiesību vākt informāciju valsts teritorijā "uzpirkšanas ceļā". Radikālais lietuviešu politiķis lūdza ģenerālprokuratūru ierosināt krimināllietu pret Zurofu un saukt viņu pie atbildības.

"Centrs ir pret jebkādiem radikālo provokatoru antisemītu mēģinājumiem iejaukties leģitīmajos centienos nodot tiesai holokausta noziedzniekus, vai tas būtu Lietuvā vai jebkurā citā pasaules valstī," teikts Vīzentāla centra paziņojumā.

Tajā apgalvots, ka Zurofs ir saskaņojis 8.jūnijā sākto kampaņu ar Lietuvas varas iestāžu pārstāvjiem un tai ir piekritusi Lietuvas Tieslietu ministrija un ģenerālprokuratūra, kuras arī apņēmušās izmantot informāciju, kas iegūta kampaņā. '"Tādiem radikāliem antisemītiem kā Oželis ir vieta cietumā, nevis Tauraģes rajona padomē," uzsvērts paziņojumā.

Tauraģes rajona prokuratūra pēc Lietuvas Valsts drošības departamenta (VDD) lūguma apsver iespēju saukt Oželi, kurš ir Tauraģes rajona padomes deputāts, pie kriminālatbildības par starpnacionālā naida kurināšanu.

Šogad Oželis ir vairākkārt saplēsis vai sadedzinājis Izraēlas karogu. Viņš pats apgalvoja, ka tā rīkojies, protestējiet pret Zurofa darbību Lietuvā. Savukārt VDD uzskata, ka Izraēlas karogs visā pasaulē ir atzīts par ebreju tautas simbolu, tāpēc Oželis ar savu iepriekš izplānoto un publisko rīcību esot aicinājis uz vardarbību un fizisku izrēķināšanos ar ebrejiem. Starpnacionālā naida kurināšana Lietuvā ir kriminālnoziegums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!