Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņojis, ka valstī jāievieš piespiedu ārstēšana no alkoholisma.

"Es pilnīgi noteikti esmu par. Domāju, ka mums būtu jāpieņem šāds lēmums," radiostacijai "Žiniu radijas" pavēstīja premjers, atbildot uz jautājumu par šādu iniciatīvu.

Pēc Butkeviča teiktā, alkoholisms rada nopietnas problēmas no alkohola atkarīgo cilvēku ģimenēm.

Kā uzskata premjers, lēmuma pieņemšana par piespiedu ārstēšanu no alkoholisma varētu prasīt aptuveni gadu.

Diskusijas par alkoholiķu piespiedu ārstēšanu sākās pēc pagājušajā nedēļā Lietuvu satricinājušās ziņas par četrkāršu slepkavību Ķelmes rajona Kražos, kur vismaz 12 reizes tiesāts 57 gadus vecs vīrietis dzērumā nogalināja četras sievietes.

Domājams, ka slepkavības pastrādātas, lai iegūtu naudu alkoholam. Drīz vien izrādījās, ka šim cilvēkam vasaras nogalē par vardarbību pret civilsievu piespriests septiņu mēnešu cietumsods, tā izpildi atliekot uz 12 mēnešiem, un noteikta probācijas uzraudzība. Šai laikā viņš nedrīkstēja atstāt dzīvesvietu un lietot vielas, kas iedarbojas uz psihi. Bija arī noteikts, ka viņam jāpiedalās vardarbīgas uzvedības mazināšanas programmā.

Kā pēc šīs traģēdijas izteicās Butkevičs, par galveno slepkavību iemeslu uzskatāma ilga, negausīga dzeršana. Pēc viņa teiktā, tāda problēma - cilvēku slīkšana alkoholā un degradēšanās - vērojama daudzās Lietuvas mazpilsētās un ciemos.

"Domāju, ka šai traģēdijai varētu būt būt dažādi iemesli, bet viens slēpjas mūsu sabiedrībā - tā ir iecietība pret alkohola lietošanu. Atcerēsimies, kāds sašutums saceļas Seimā, kolīdz tiek ierosināts noteikt stingrāku alkohola tirdzniecības kārtību. Taču sabiedrība nespēj pasargāt savus locekļus no briesmām, ko rada negausīga alkohola lietošana," viņš otrdien sacījis intervijā LRT radio, aicinot visu sabiedrību iesaistīties šīs problēmas risināšanā.

"Mēs nevaram pielikt pa policistam pie katra asociāla pilsoņa. Ar alkoholisma radīto ļaunumu jācīnās visai sabiedrībai. Vietējam kopienām jāapvieno spēki ar skolām, pašvaldībām, policiju, lai pirmām kārtām pasargātu no alkoholisma pinekļiem jauniešus," uzsvēris Butkevičs.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem Lietuva pēc izlietotā alkohola daudzuma, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, ir trešajā vietā pasaulē. Pirmajā ir Baltkrievija, bet otrajā - Moldova.

Kā norādījis prezidentes Daļas Grībauskaites galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Valdemārs Sarapins, Lietuvā gada laikā no alkoholisma mirst aptuveni tūkstotis cilvēku un satiksmes negadījumos dzērumā iet bojā aptuveni 100 cilvēku. "Tas mūsu tautai ir milzīgs posts," atzinis Sarapins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!