Baltijas valstis un Polija atlikušas līguma parakstīšanu par jaunās atomelektrostacijas (AES) celtniecību, trešdien paziņoja Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils.
"Līgums par jaunās AES celtniecību, visticamāk, tiks parakstīts novembrī, pēc tam, kad Polijā būs notikušas vēlēšanas," norādīja Lietuvas premjers.

Parlamenta vēlēšanas Polijā notiks 21.oktobrī.

Sākotnēji bija plānots, ka līgums tiks parakstīts šonedēļ Viļņā notiekošās enerģētikas konferences ietvaros.

Tādējādi šī jau ir otrā reize, kad līguma parakstīšana tiek atcelta, jo Polijā radušās politiskas problēmas.

Šā gada jūlijā līguma parakstīšana tika pārcelta, jo Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis atcēla vizīti uz Viļņu, lai risinātu krīzi Polijas valdībā.

Baltijas valstis un Polija gatavojas būvēt jaunu atomelektrostaciju Lietuvā 2009.gadā slēdzamās Ignalinas AES vietā.

Patlaban paredzēts, ka jaunajā spēkstacijā Lietuvai piederēs ne mazāk par 34% akciju un balsstiesību, bet pārējās partneres varētu pārvaldīt katra pa 22% akciju. Saskaņā ar pērn apstiprināto triju Baltijas energokompāniju ekspertu pētījumu jaunās AES būvniecības jauda varētu sasniegt 3400 megavatus, bet projekts izmaksātu no 2,4 līdz četriem miljardiem eiro (no 1,69 līdz 2,8 miljardiem latu).

Pēdējā laikā parādījušās prognozes, ka jaunās spēkstacijas celtniecībai varētu būt vajadzīgs vairāk laika, nekā domāts, un tā varētu tikt pabeigta aptuveni laikā no 2017. līdz 2020.gadam, tomēr oficiāli līdz pat šim tiek ziņots, ka AES varētu sākt darboties jau apmēram 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!