Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 5.janvārī sacentīsies pašreizējais prezidents Valds Adamkus un bijušais premjers, Lietuvas Liberāldemokrātu partijas līderis Rolands Pakss, kuri ieguvuši visvairāk balsu svētdien notikušajā pirmajā kārtā.
Saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 2010 no 2015 vēlēšanu iecirkņiem, Adamkus ir ieguvis 35,23 procentus balsu, bet Pakss - 19,79 procentus. Otro kārtu rīkos tāpēc, ka neviens no 17 kandidātiem pirmajā kārtā neieguva vairāk par pusi vēlētāju balsu.

Trešajā vietā pēc saņemto balsu skaita bija Jaunās savienības līderis un Seima spīkers Artūrs Paulausks ar 8,35 procentiem balsu, kuram sekoja televīzijas humora programmas vadītājs Vītauts Šerens ar 7,8 procentiem.

Valstī valdošās Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas kandidāts Vītenis Andrjukaitis bija piektajā vietā ar 7,23 procentiem balsu, bet bijusī premjere, Zemnieku partijas un Jaunās demokrātijas partijas savienības priekšsēdētāja Kazimiera Prunskiene - sestajā vietā ar 5,4 procentiem.

Pārējie kandidāti saņēma mazāk par pieciem procentiem balsu.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, svētdien Lietuvā rīkotajās prezidenta un pašvaldību vēlēšanās piedalījās 53,29 procenti no 2,7 miljoniem reģistrēto vēlētāju. Bija atvērti 2015 balsošanas iecirkņi.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti 27.decembrī, bet 28.decembrī sāksies prezidenta vēlēšanu otrās kārtas kampaņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!