Foto: F64
Lietuvas valsts galva Daļa Gribauskaite paudusi atbalstu valdības lēmumam nacionalizēt komercbanku "Snoras" un uzskata, ka tikusi apdraudēta visa Lietuvas banku sistēma, ceturtdien informē portāls "Delfi.lt".

"Pieejamā informācija ļauj teikt, ka es pilnībā atbalstu Lietuvas Bankas un valdības rīcību, kas nolēma pārņemt "Snoras" akcijas sabiedriskajām vajadzībām. Vispirms es vēlos atzīmēt, ka šīs darbības tika veiktas operatīvi, savlaicīgi un bija nepieciešamas. Tas bija lētākais veids, kā aizsargāt banku sistēmu un cilvēku īpašumu. Šīs darbības palīdzēja apturēt nekaunīgu uzbrukumu banku sistēmai, " paziņoja Gribauskaite pēc tikšanās ar premjeru Andri Kubiļu, finanšu ministri Ingrīdu Šimoniti un Lietuvas Bankas prezidentu Vitu Vasiļausku.

"Svarīgi ir tas, ka lēmums tika pieņemts tagad. Tika novērsta iespējama finanšu manipulācija gan ar valsts īpašumu, gan cilvēkiem piederošo naudu. Šis precedents apliecina, ka nākotnē Lietuvā nebūs vietas ne vietējiem, ne ārvalstu spekulantiem," norādīja prezidente.

Viņa piebilda, ka uzskata - ir noticis tiešs un apzināts uzbrukums banku sistēmai. "Fakti par pagājušajā nedēļā notikušo paātrināto naudas izvešanu no Lietuvas, liecina, ka uzbrukums bijis mērķtiecīgs," uzskata Gribauskaite.

Prezidente arī atzina, ka "Snoras" " pastāvīgi "izraisīja interesi" ."Grūti nosaukt šo banku par Lietuvas kredītiestādi - 68 % akciju piederēja Krievijas pilsonim. Reāli šo banku kontrolēja divi cilvēki. Es ceru, ka mēs esam caurspīdīgākas un atbildīgākas banku sistēmas ēras priekšvakarā," sacīja Gribauskaite. 

Jau vēstīts, ka Lietuvas premjers Kubiļs vaino bankas akcionārus - Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku finanšu noziegumos

Ģenerālprokuratūra jau nosūtījusi Antonovam un Baranauskam pavēstes uz nopratināšanu. Tāpat prokuratūrā lemjot, vai jāsāk pārbaudīt laikraksta " Lietuvos rytas" darbības, kura publikācijas par "Snoras" un valdības rīcību varot uzskatīt par melīgām un pat noziedzīgām, uzskata Kubiļs.

"Lietuvos rytas" arī ietilpst "Snoras" akcionāru kontrolēto uzņēmumu grupā. Laikraksts publicējis interviju ar Baranausku, kurā tas vaino valdību laupīšanā. Tā esot iepriekš traucējusi celt bankas pamatkapitālu, bet tagad " atņemot pelnošu biznesu". Pats Baranausks šobrīd atrodoties " ārzemēs". Avīzes publikācijā arī norādīts, ka bankas " sagrābšana" plānota, piedaloties arī Kubiļa padomniekiem.

"Lietuvs banka ierosināja valdībai pārņemt "Snoras" akcijas, lai aizsargātu noguldītājus un visu banku sistēmu no iespējamām Antonova un Baranauska noziedzīgajām darbībām. Centrālās bankas inspekcijas rezultāti liecināja, ka " Snoras" trūkst aktīvu vismaz miljarda litu (200 miljonu latu) vērtībā," skaidro Lietuvas premjers. 

"Iespējams, lieli līdzekļi pēdējās dienās tika aizskaitīti uz ārzonu rēķiniem. Var pieļaut, ka akcionāri, kuru patlaban nav Lietuvā, sāka kaut kam gatavoties. Tas jānoskaidro bankas adminstratoram un likumsargājošām iestādēm, " norādījis Kubiļs.

Viņš aicinājis presi atturēties no izaicinošām un sabiedrību biedējošām publikācijām.

Jau vēstīts, Lietuvas Nacionālās bankas vadība trešdien pārtraukusi komercbankas "Snoras" darbību un iecēlusi pagaidu administratoru. Bankai "Snoras" Latvijā pieder 67,9% "Latvijas Krājbankas" akciju.

Valdība ārkārtas sēdē trešdien pieņēma lēmumu nacionalizēt " Snoras".

Nacionālās bankas pārstāvji apgalvo, ka banka atsāks darbību pirmdien 21. novembrī. Noguldījumu un norēķinu kontos esošo līdzekļu īpašniekiem neesot jāuztraucas. Viņu nauda esot apdrošināta.

"Ar šo lēmumu vēlamies nodrošināt bankas klientu aizsardzību, kā arī nostiprināt finanšu sistēmas stabilitāti un tās uzticību," teikts Nacionālās bankas izplatītajā paziņojumā. 

Nacionālā banka uzsver, ka šādu lēmumu tā esot pieņēmusi pēc tam, kad izvērtējusi "Snoras" finanšu stāvokli, pēdējā laika tendences un pēdējās pārbaudes rezultātus.

Atcelta arī bankas valde, kurā ietilpa - valdes priekšsēdētājs Raimonds Baranausks un locekļi: Naglis Stančiks, Romasis Vaitekūns, Modests Kaļausks, Aušra Ižickene, Gitans Kanceravičs un Jurgita Blumina.

Centrālā banka izplatījusi informāciju, ka "Snoras" aktīvu kvalitāte bijusi slikta, un bezatbildīgi tikuši izvērtēti kreditēšanas riski. Bankas vadība ignorējusi vai tikai formāli pildījusi uzraugošās institūcijas prasības. Pastāv aizdomas, ka atsevišķos gadījumos kredītiestāde pat slēpusi informāciju vai sniegusi maldinošas ziņas.

Par " Snoras" administratoru iecelts konsultantu firmas "Zolfo Cooper LLP" vecākais partneris Simons Friklijs. Viņš pildīs bankas uzraudzības padomes, valdes un administratīvās funkcijas.Kā ziņots, 68,1% "Snoras" akciju pieder Latvijā pazīstamajam Krievijas uzņēmējam Vladmiram Antonovam, kurš minēts arī kā iespējamais patiesā labuma guvējs no "air Baltic" privātā akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas", savukārt 25,1% pieder bankas prezidentam Baranauskam.

"Delfi.lt" novērojuši, ka jau neilgi pēc satraucošā paziņojuma iedzīvotāji sākuši pastiprināti pulcēties pie "Snoras" bankomātiem un bankas filiālēs, meklējot atbildi, kas notks ar viņu noguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!