Foto: F64
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atzinusi, ka nākamā gada budžets ietver rekordlielus parādus, tomēr izteikusi gatavību to parakstīt, ja vien tas izpildīs dažus svarīgākos nosacījumus - nepalielināt nodokļus, netaupīt uz invalīdu un māmiņu rēķina un paredzēt samazināto vecuma pensiju kompensēšanu.

Mēs "joprojām apēdam vairāk, nekā nopelnām", un par to, ka šobrīd neprotam tikt galā, nāksies maksāt nākamajām paaudzēm, prezidente pirmdien norādījusi preses konferencē.

"Es lūdzu cilvēkus būt saprotošiem un pacietīgiem. Politiķiem tā vai citādi būs jāatbild par to, lai aizstāvētu jūsu intereses. Ja to nespēs izdarīt Seims, izdarīšu es. Ja nespēšu es, izdarīs Konstitucionālā tiesa," viņa sacījusi.

"Nākamā gada budžets ietver rekordlielus parādus. Pieci miljardi litu (miljards latu) valsts budžetā - tāda parāda vēl nav bijis. Visi politiskie spēki ir vienādā mērā atbildīgi par to, ka Lietuvu krīze pārsteidza nesagatavotu," uzsvērusi valsts vadītāja.

Lūgta novērtēt premjerministra Andrjus Kubiļus valdības darbību, kas aizsākās pirms gada, Grībauskaite atzinusi, ka šai valdībai "var pateikties par to, ka valsts nav bankrotējusi", tomēr vienlaikus viņa tai nav žēlojusi arī kritiskus vārdus.

"Ekonomiskajā bedrē faktiski nonācām brīvā kritienā - gan objektīvu, gan subjektīvu iemeslu, gan iekšējo kļūdu dēļ, tomēr lielā mērā tas notika tādēļ, ka ārējie tirgi bija paralizēti, bet Lietuvas rīcībā nebija daudz instrumentu, lai sev palīdzētu," viņa piebildusi.

Prezidente atzinusi, ka valdība spējusi uzturēt valstī finansiālo stabilitāti un Lietuvai nav bijis vajadzības vērsties pēc palīdzības pie starptautiskajām institūcijām.

No otras puses, valdība pārāk gausi labojusi pirms gada nodokļu reformas laikā pieļautās kļūdas un dažas no tām tā arī nav izlabojusi, norādījusi Grībauskaite.

"Šodien es vēršos pie visiem politiķiem - vai nu viņi ir pie varas, vai nē - un aicinu uzņemties politisko atbildību par to, lai Lietuvai nākamgad būtu tāds budžets, ka mums nenāktos atkārtot mūsu kaimiņu kļūdas, un lai tas valstij nemaksātu triju valdību nomaiņu vai nenestu vēl sliktākas sekas," uzsvērusi prezidente, tomēr piebilstot, ka "Lietuva vēl spēj tikt galā saviem spēkiem".

Vienlaikus viņa likusi saprast, ka neparakstīs budžeta projektu, ja redzēs, ka apspriešanas laikā vēl tiks palielināti tā izdevumi, jo budžeta deficīts jau šobrīd atrodas "uz sarkanās robežas", turklāt, viņasprāt, taupīšanas iespējas vēl var atrast.

Balsot par budžeta pieņemšanu Seims plāno 10.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!