Lietuvas prezidents Valds Adamkus gatavojas noteikt veto Seima lēmumam pasludināt 1.maiju par svētku dienu un ierosinājis to pasludināt par nostalģijas dienu.
Prezidenta padomnieks Darjus Kolis piektdien aģentūrai BNS teica, ka Adamkus nolēmis noteikt veto ceturtdien Seimā pieņemtajam likuma labojumam par Darba svētku - 1.maija - pasludināšanu par valsts svētkiem.

Kolis arī norādīja, ka šogad 1.maijs būs darbdiena, jo steidzamā kārtā pieņemto likumu prezidenta administrācija piektdienas rītā vēl nebija saņēmusi.

Lēmums par šo likumu prezidentam jāpieņem desmit dienu laikā pēc likuma saņemšanas.

Lēmumu izdarīt labojumu likumā par valsts svētku dienām un pasludināt 1.maiju par svētku dienu Seims pieņēma pēc Sociāldemokrātiskās koalīcijas iniciatīvas.

Pret šo labojumu balsoja galvenokārt liberāļu frakcijas deputāti (labēji centriskā partija, kas ietilpst valdošajā koalīcijā) un labējā konservatīvo opozīcija.

Liberāļi uzskata, ka Lietuvā ir pietiekami daudz svētku dienu un ka pārāk daudz brīvdienu nodara zaudējumus ekonomikai.

Sociāldemokrāti norāda, ka 1.maija svētki tiek atzīmēti lielākajā daļā Eiropas valstu.

1.maijs ir svētku diena abās pārējās Baltijas valstīs - Latvijā un Igaunijā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc tam, kad tos būs parakstījis prezidents un kad tie būs publicēti valdības vēstnesī "Valstybes žinios".

Kopš 1919.gada 1.maijs neatkarīgajā Lietuvā bija pasludināts par "Darbaļaužu un tautu solidaritātes svētkiem", taču 1929.gadā šos svētkus pārtrauca oficiāli svinēt un šī diena tika pasludināta par "Koku stādīšanas dienu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!