Lietuvas prezidents Valds Adamkus gatavojas aizpildīt kartīti par orgānu un audu ziedošanu pēc nāves, šādi demonstrējot savu atbalstu orgānu ziedošanai. Prezidents to solījis izdarīt piektdien, tiekoties ar Lietuvas Nefroloģijas slimnieku asociācijas "Gyvastis" pārstāvjiem.
"Ar savu paraugu valsts vadītājs vēlas uzsvērt, cik svarīga Lietuvai ir orgānu ziedošana," ceturtdien BNS informēja prezidenta preses sekretāre Violeta Gaižauskaite.

1999.gada beigās Lietuvas Seims pieņēma jaunu redakciju likumam par cilvēku orgānu un audu ziedošanu un transplantāciju, kurā vēlreiz apstiprināts, ka katram cilvēkam, kas sasniedzis 18 gadu vecumu, ir tiesības paziņot par to, vai viņš piekrīt vai nepiekrīt, ka viņa orgāni un audi pēc nāves tiek izmantoti transplantēšanai.

Ja savas dzīves laikā cilvēks nav darījis zināmu savu gribu, tad pēc viņa nāves orgānus transplantēšanai var izmantot tikai tādā gadījumā, ja pret to neiebilst viņa tuvinieki.

Informācija par to, vai cilvēks piekrīt vai nepiekrīt tam, ka viņa orgāni pēc nāves tiek izmantoti pārstādīšanai, ir konfidenciāla.

1999.gadā veiktās aptaujas dati liecina, ka 83,9 procenti Lietuvas iedzīvotāju atbalsta orgānu un audu transplantāciju, pret to ir 6,9 procenti. 21,5 procenti uzskata, ka mediķiem vajadzētu piešķirt tiesības pēc nāves transplantēt to cilvēku audus un orgānus, kuri savas dzīves laikā nav devuši tam piekrišanu, kā arī bez tuvinieku piekrišanas.

59,9 procenti aptaujāto piekristu kļūt par donoriem tikai saviem tuviniekiem, bet 57,6 procenti piekristu tam, lai pēc nāves viņu tuvinieki nolemtu - atļaut vai neatļaut orgānu transplantēšanu.

56,4 procenti respondentu piekristu pēc nāves kļūt par donoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!