Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda rīkojis slēgtas sarunas ar politiķiem un ekspertiem, lai runātu par iespējamām pārmaiņām valsts attiecībās ar Baltkrieviju, ziņu aģentūrai BNS atklāja anonīmi avoti.

Tikšanās, kas nav norādīta Nausēdas darba kārtībā, bijusi šonedēļ Prezidenta pilī. Sarunā piedalījies arī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, un astoņi politikas zinātnieki, atklāja anonīmie avoti, kas ir informēti par tikšanos.

Tajā tika runāts par Baltkrievijas aicināšanu uz 19.gadsimta sacelšanās dalībnieku mirstīgo atlieku pārbedīšanu, kas novembrī plānota Viļņā, kā arī par Astravjecas atomelektrostaciju, ar baltkrievu identitāti saistīti jautājumi, kā arī Baltkrievijas attiecības ar Krieviju.

Prezidenta kancelejā uz BNS jautājumu par tikšanos apstiprināja, ka tāda patiešām ir bijusi. Nausēdas preses pārstāvis uzsvēra, ka Lietuvas prezidents regulāri uzaicina dažādu jomu ekspertus paust savu viedokli.

"Sanāksmē piedalījās prezidents, vairāki viņa padomnieki un uz tikšanos uzaicinātie politikas zinātnieki. Tikšanās galvenais nolūks bija runāt par pašreizējo ārlietu situāciju prezidenta amata termiņa pirmajās sešas nedēļās, kā arī uzmanība tika pievērsta sarunai par Lietuvas attiecībām ar Baltkrieviju," BNS sacīja Lietuvas prezidenta preses pārstāvis Antans Bubnelis.

Pagājušajā mēnesī Nausēda, kurš prezidenta amatā stājās 12.jūlijā, pauda gatavību uzlabot attiecības ar Baltkrieviju, vienlaikus solot saglabāt stingru pozīciju Astravjecas AES ražotas elektrības importa bloķēšanā.

Iepriekšējā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko tikās sava pirmā amata termiņa laikā. Tomēr vēlāk viņas pozīcija mainījās un viņa pārtrauca augstākā līmeņa dialogu ar Baltkrieviju, paziņojot, ka tas nav iespējams Baltkrievijas ciešo attiecību ar Krieviju un Astravjecas AES būvniecības dēļ. Pēc viņas lēmuma ne tikai prezidenti, bet arī ārlietu ministri netikās.

Pēdējo gadu laikā Lietuva ir bloķējusi Baltkrievijas un Eiropas Savienības līgumu par divpusējām attiecībām.

Plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka drīzumā vizītē Baltkrievijā ieradīsies ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!