Lietuvas prezidents Valds Adamkus, kurš atrodas triju dienu ilgā vizītē Maskavā, ticies ar divu lielu Krievijas uzņēmumu vadītājiem. Šīs kompānijas vēlas iegādāties Lietuvas naftas koncerna "Mazeikiu nafta" un gāzes kompānijas "Lietuvos dujos".
Piektdien vakarā Kremlī, kur Adamkus uzturas vizītes laikā, viņš ticies atsevišķi ar naftas koncerna "Lukoil" prezidentu Vagitu Aļekperovu un "Gazprom" prezidentu Remu Vjahirevu.

Lietuvas naftas koncerns "Mazeikiu nafta", kuru vada ASV kompānija "Williams International", vēlas noslēgt ar "Lukoil" ilgtermiņa līgumu par naftas piegādi, taču līdz šim sarunas rezultātus nav devušas.

"Williams" pieder 33 procenti "Mazeikiu nafta" akciju, bet daļu šīs Lietuvas kompānijas akcijas gatavojas pirkt "Lukoil", piedāvājot par to ilglaicīgu naftas piegādi.

Jau agrāk "Lukoil" informēja, ka vēlas nopirkt 51 procentu akciju.

Adamkus un Aļekperova sarunās piedalījās arī Lietuvas saimniecības ministrs Eugēnijs Gentvils un citas amatpersonas. Tikšanās laikā tika panākta vienošanās maijā sarīkot Lietuvas un Krievijas pārstāvju tikšanos, lai apspriestu ilglaicīgo naftas piegādi un akciju pārdošanu.

Pēc Lietuvas delegācijas teiktā, sarunas ar Aļekperovu bijušas īpaši sarežģītas, jo "Lukoil" prezidents paziņojis, ka Lietuvas nevēlēšanās pārdot 51 procentu "Mazeikiu nafta" akciju esot tīri politisks lēmums.

Tikai sarunu noslēgumā Aļekperovs nedaudz mīkstinājis savu nostāju un apsolījis maijā ierasties Viļņā uz sarunām.

Tikšanās ar "Gazprom" prezidenti bijusi vieglāka.

Vjahirevs apstiprināja, ka "Gazprom" vēlas piedalīties "Lietuvos dujos" privatizācijā.

"Gazprom" neiebilst pret Lietuvas valdības pozīciju, ka 34 procenti "Lietuvos dujos" akciju tiks pārdoti rietumu stratēģiskajam investoram, un, atšķirībā no "Lukoil", "Gazprom" nepieprasa 51 procentu akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!