Foto: DELFI
Lietuvas Ģenerālprokuratūra ceturtdien paziņoja, ka grib nopratināt Izraēlas pilsoni Jozefu Melamedu lietā par iespējami sagrozītu ebreju slepkavu sarakstu, un noliedza Izraēlas mediju ziņas par viņa kriminālvajāšanu.

"Ģenerālprokuratūra pārsūtīja Izraēlas valsts kompetentām institūcijām Lietuvas Kriminālpolicijas biroja lūgumu par tiesisko palīdzību. Tajā izteikts lūgums nopratināt kā lieciniekus Lietuvas ebreju asociācijas vadītājus un citas personas, kuriem ir kaut kas zināms par Lietuvas pilsoņu iespējamu piedalīšanos ebreju tautības cilvēku slepkavībās Otrā pasaules kara laikā, " ceturtdien paziņoja Ģenerālprokuratūras pārstāve Rūta Dirsiene.

"Ģenerālprokuratūra norobežojas no sabiedriskajā telpā paustās informācijas par to, ka Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas īstenojot kriminālvajāšanu un mēģinot panākt Lietuvas ebreju asociācijas Izraēlā priekšsēdētāja, bijušā Kauņas geto ieslodzītā Melameda izdošanu, " sacīja Ģenerālprokuratūras pārstāve.

Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas veic pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar Lietuvas ebreju asociācijas Izraēlā interneta vietnē lithuanianjews.org.il publicētu informāciju par personām, kas var būt piedalījušās ebreju tautības cilvēku slepkavībās Otrā pasaules kara laikā .

Lietuvas pārstāvji ir izteikušies, ka šajā sarakstā nepamatoti ir ietverti lietuviešu partizāni, kas cīnījās pret padomju varu. Prokuratūra ir sākusi izmeklēšanu par mirušu personu apvainošanu.

Ģenerālprokuratūras pārstāve sacīja, ka atbilde uz 10.maijā nosūtīto lūgumu par tiesisko palīdzību vēl nav saņemta.

Atbildot uz ziņām par Lietuvas it kā izteiktu lūgumu sākt izmeklēšanu pret Melamedu, Izraēlas holokausta vēstures muzejs "Yad Vashem" atsauca ielūgumus Lietuvas kultūras ministram Arūnam Gelūnam un Lietuvas vēstniekam Darim Degutim piedalīties konferencē par ebreju iznīcināšanu Lietuvā.

Muzejs pieņēma šādu lēmumu pēc tam, kad Melameds draudēja boikotēt šo konferenci.

Tomēr Gelūns izteicies, ka gatavojas doties uz Izraēlu, lai tiktos ar muzeja "Yad Vashem" vadību, ar kuru viņam esot "pozitīvi kontakti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!