Lietuvā skandālu izraisījuši Sabiedriskās drošības dienesta (SDD) vadītāja pulkveža Ričarda Počusa izteikumi, ka valsts dienestā ir "nelojāli cilvēki", kuri "kara gadījumā ieročus pavērsīs pret mums", raksta "Delfi.lt".

Viņš norādījis, ka viņa priekšgājēja Sergeja Madalova laikā viss balstījies uz "ģimenisku un radniecīgu vienošanos pamata, kā arī privātām un nelegālā biznesa interesēm, kam visam bijis politisks aizsegs un skaista parādes puse". Tāpat Počuss norādījis, ka dienesta darbiniekiem nemaz neesot atbilstošs ekipējums.

Madalovs šīs apsūdzības par nelojālajiem ierēdņiem ir noliedzis, un paziņoja, ka "tas ir apvainojums visiem darbiniekiem." Nepietiekama ekipējuma trūkumu viņš savukārt skaidro ar to, ka, būdams virsnieks, viņš nevarējis šantažēt valsti.

Lietuvas premjers Aļģids Butkevičs jau licis Valsts Drošības departamentam kopā ar iekšlietu ministru veikt sabiedriskās drošības problēmu pilnu izmeklēšanu.

Ceturtdien parlamentārajā Nacionālās drošības un aizsardzības komitejā Počuss atklāja, ka šobrīd SDD darbojas ne vairāk kā 10 nelojālas personas, taču viņi nestrādājot ar valsts noslēpumu vai pārcelti uz citiem amatiem.

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite kritizēja Počusu par apjukuma radīšanu un norādīja, ka nepieciešams risināt nelojalitātes problēmu, nevis celt paniku. Viņa skaidroja, ka nav nepieciešams rīkot "raganu medības" un norādīja uz iekšlietu ministra Sauļa Skverneļa atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!