Lietuvas gaļas pārstrādātājiem varētu rasties nopietns šķērslis produkcijas eksportam uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, jo ES iekļāvusi Lietuvu to valstu grupā, kurās ir palielināts tā dēvētās govju trakuma slimības izplatības risks.
Tā vēstī laikraksts "Lietuvos rytas", atsaucoties uz ekspertiem.

Avīzē norādīts, lai gan Lietuvā līdz šim nav reģistrēts neviens liellopu spongiformās encefalopātijas (BSE) gadījums, Lietuva trako govju slimības izplatības riska ziņā ierindota vienā grupā ar Vāciju, Itāliju un Franciju.

Lietuvā gadā tiek nokauti 390 000 liellopu. Pēc trako govju slimības novērotāju standartiem, BSE pārbaudēm būtu jāpakļauj 2500 liellopu.

Šādiem testiem nepieciešamas jaunas iekārtas 250 000 litu (37 500 latu) vērtībā, tomēr Lietuvas valsts budžets neparedz līdzekļu piešķiršanu govju trakuma slimības pārbaužu veikšanai, raksta "Lietuvos rytas".

Pašlaik vēl neviens Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmums nav saņēmis atļauju eksportam uz ES lopbarības zemās kvalitātes un citu faktoru dēļ. Lietuvas gaļas pārstrādes rūpnīcas "Vilke", "Mažeikiu mesine" un "Skinija" cer šogad saņemt sertifikātus, kas ļautu tām eksportēt gaļas produkciju uz ES.

Šīs nedēļas sākumā Lietuvas veterinārais un pārtikas dienests aizliedza liellopu gaļas un tās produktu importu no daudzām Eiropas valstīm kā piesardzības pasākumu, lai izvairītos no trako govju slimības. Importa aizliegums neattiecas tikai uz Igauniju, Latviju, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!