Foto: EPA/Scanpix/LETA

Iespējams, Baltkrievijas galvaspilsētā atrodas aptuveni 1500 migrantu, kuri vēlas nelegāli nokļūt Eiropas Savienībā (ES), otrdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

"Pēdējā laikā šādas nelegālo migrantu grupas robežu šķērso gandrīz katru nakti. Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju Minskā savākusies diezgan liela nelegālo migrantu grupa, kas nemitīgi pieaug, ierodoties jauniem migrantiem no Bagdādes vai Stambulas," viņš sacījis žurnālistiem, apmeklējot vienu no robežkontroles punktiem Varēnas rajonā.

Pēc Ļubajeva teiktā, šie cilvēki jebkurā brīdī var sākt virzīties uz robežas pusi.

Kā iepriekš sacījusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite, nelegālie imigranti Baltkrievijā ierodas ar lidmašīnu reisiem no Stambulas un Bagdādes, un nedēļā pavisam ir četri šādi reisi.

Jautāts, vai ir saskatāma saistība starp lidojumu grafikiem un nelegālo imigrantu plūsmām, Valsts robežsardzes dienesta vadītājs atbildējis, ka "pie tāda secinājuma varētu nonākt, novērtējot migrantu grupu lielumu".

Saskaņā ar robežsargu sniegto informāciju šogad Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai mēģinājuši iekļūt jau 387 nelegālie imigranti, lielākoties Irākas pilsoņi, - gandrīz piecas reizes vairāk nekā pērn visa gada laikā. 2020.gadā, nelikumīgi šķērsojot robežu, aizturēts 81 ārvalstnieks, 2019.gadā - 46, 2018.gadā - 104.

Pagājušās nedēļas nogalē Lietuvas robežsargi Švenčoņu un Ignalinas rajonā aizturēja 58 nelegālos imigrantus no Baltkrievijas. Pirmdien un otrdien robežas šķērsošanas mēģinājumi nav atklāti.

Kā atzinis Ļubajevs, šobrīd ir aizvien grūtāk paredzēt, kurā konkrētajā vietā nelegālo imigrantu grupas mēģinās šķērsot robežu - tas notiek gandrīz visā aizsargājamajā valsts robežas posmā.

Lietuvas un Baltkrievijas robežas kopgarums ir 680 kilometri, 38 procentos ierīkotas novērošanas sistēmas un gar 11,5 procentiem robežas uzcelts žogs.

Pie robežas pašlaik strādā pastiprināti spēki, robežsargiem palīdz Sabiedrības drošības dienesta darbinieki un Strēlnieku savienības biedri, Lietuvas robežsargi sadarbojas ar kolēģiem Latvijā un Polijā.

"Ar Polijas kolēģiem esam saskaņojuši rīcības plānus un organizējām kopīgus pasākumus. Ir ļoti svarīgi apmainīties ar informāciju, un rezultāti jau ir - pēc mūsu ziņām, tie nelegālie migranti, kuri pamet Ārvalstnieku reģistrācijas centru, aizturēti Polijā un nosūtīt atpakaļ pie mums," stāstījis robežsardzes dienesta vadītājs. "Mūsuprāt, šādi soļi varētu mazināt vēlmi un motivāciju šķērsot Lietuvas teritoriju."

Ļubajevs arī norādījis, ka šonedēļ Lietuvā varētu ierasties ES robežsardzes aģentūras "Frontex" ekspertu grupa, kas vērtēs tehniskos un operacionālos aspektus, lai Eiropas robežsargi no jūlija vidus varētu sākt robežas uzraudzību.

Kā iepriekš informēja robežsardze, Lietuvā varētu ierasties apmēram 30 ES robežsargi.

Maija nogalē autoritārais Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko izteicās, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri robežai, bet turpmāk lietuviešiem nākšoties "pašiem ķerstīt migrantus".

Premjerministre otrdien norādījusi, ka nelegālo imigrantu plūsmas ir saistītas ar noteiktu Baltkrievijas institūciju darbībām.

"Mums ir iemesls domāt, ka dažas Baltkrievijas institūcijas, piemēram, ceļojumu aģentūras, ir ar to saistītas," viņa atzinusi. Pārjautāta, vai Minskas režīms ļauj šiem ārvalstniekiem vieglāk šķērsot robežu, Šimonīte atbildējusi, ka "nebūtu aplami to apgalvot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!