Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Seimā pirmdien reģistrēts likumprojekts par obligātā iesaukuma pagarināšanu vēl uz gadu, saglabājot to arī 2020.-2021.gadā.

Likumprojektu reģistrējis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks.

Jau ziņots, ka Lietuvas Seims pavasarī pieņēma likumu, kas pavēra iespēju piecu gadu laikā ik gadus uz deviņiem mēnešiem iesaukt dienestā 3000 līdz 3500 cilvēkus, pirmām kārtām pieņemot armijā brīvprātīgos, un vienīgi tad, ja viņu skaits nebūs pietiekams, iesaucot dienestā jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Jau atzīts, ka pirmajā gadā brīvprātīgo aktivitāte izrādījusies negaidīti augsta.

Pirms mēneša Seima frakcijas vienojās pagarināt obligāto iesaukumu Bruņotajos spēkos vēl vismaz par gadu.

"Man šķiet loģiski, ka šobrīd, kamēr situācija apkārt ir tik nedroša, mums būtu jāsaglabā iesaukums. Prezentējot [likumprojektu], mēģināšu uzsvērt, ka iesaukums būtu jāsaglabā visu laiku," pirmdien sacījis Paulausks.

Likumprojekts paredz, ka 2021. gadā kopējais aizsardzības sistēmā dienējošo karavīru skaits būs no 24 040 līdz 31 660. Profesionālā dienesta karavīru skaitu paredzēts noteikt robežās no 14 000 līdz 19 000, brīvprātīgo un citu aktīvās rezerves karavīru skaitu - no 5500 līdz 6300.

Pēdējā laikā Lietuvā izraisījušās diskusijas par to, vai obligāto iesaukumu pagarināt ilgāk par minētajiem pieciem gadiem. Ideju par to, ka tas būtu saglabājams pastāvīgi, atbalstījusi Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene, prezidente Daļa Grībauskaite, Bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks. Tikmēr premjerministrs Aļģirds Butkevičs un aizsardzības ministrs Jozs Oleks vairījušies dot noteiktu atbildi uz jautājumu, vai pēc pieciem gadiem obligātais iesaukums būs vajadzīgs.

Paulausks atgādinājis, ka frakciju vadītāji par iesaukuma pagarināšanu panākuši principiālu vienošanos, bet parlaments ik gadus apstiprina Bruņoto spēku principiālo struktūru nākamajam gadam un plānoto struktūru pēc pieciem gadiem, tādēļ šobrīd "nevar prognozēt, kā būs nākotnē".

Pašlaik Lietuvas Bruņotajos spēkos dienē aptuveni 8000 profesionālā dienesta karavīru, aptuveni 4500 brīvprātīgo un aptuveni 2100 obligātā dienesta karavīru un strādā aptuveni 2300 civilpersonu. Apmācīto rezervistu Lietuvā šobrīd ir aptuveni 2500.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!