Foto: F64

Lietuvas Seims otrdien paaugstinājis nodokli par valsts dabas resursu, tostarp dzintara, ieguvi. Jaunās nodokļa likmes stāsies spēkā no janvāra.

Par grozījumiem Valsts dabas resursu nodokļa likumā balsojis 61 Seima deputāts, pret - pieci, bet 25 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Kopš 2006.gada dzintaram noteikts nodoklis 20,22 eiro par kilogramu jeb aptuveni 1% no vidējās dzintara pārdošanas cenas. Tiesa gan, šis nodoklis pagaidām netiek iekasēts, jo dzintara ieguve līdz šim Lietuvā nenotiek.

Turpmāk dzintara gabaliņiem, kas mazāki par 40 milimetriem un kuru cena ir līdz 3500 eiro kilogramā, noteikta nodokļa likme 280 eiro par kilogramu, bet gabaliņiem, kas lielāki par 40 milimetriem un kuru cena sasniedz 7400 eiro kilogramā, nodokļa likme būs 900 eiro par kilogramu, līdz ar to nodoklis būtu aptuveni 20% no dzintara tirgus vērtības.

Kā izteicies Seima Lauku lietu komitejas deputāts Euģēnijs Ģentvils, jaunās nodokļa likmes ir "kosmiski augstas", tādēļ varētu neatrasties firmas, kas gribētu Lietuvā nodarboties ar dzintara ieguvi.

Viņš atgādinājis, ka izpētītas iespējamās dzintara iegulas Kuršu jomā, tā dēvētajā Dzintara līcī pie Jodkrantes, un saskaņā ar dažām aplēsēm dzintara krājumi tur varētu sasniegt 112 tonnas, bet pēc citām - tikai 30 tonnas.

"Palielinot nodokli 14 līdz 44 reizes, var notikt tā, ka konkursā neviens nepiedalīsies un nebūs uzņēmumu, kas šos resursus vēlēsies apgūt," brīdinājis deputāts.

Pēc viņa teiktā, nodokļa paaugstināšanā gan varētu būt ieinteresēti dzintara uzpircēji no Krievijas, kas, neraugoties uz embargo, atraduši ceļus, kā iegādāties lētu dzintaru, un nevēlas, ka Lietuvā sāktos dzintara ieguve.

Ģentvils kritizējis arī lēmumu noteikt dzintaram nodokli, ņemot vērā tikai gabaliņu lielumu, nevis kvalitātes kritērijus, tostarp krāsu, formu, piemērotību apstrādei, jo daudzu gabaliņu pārdošanas cena nebūt nesasniedz 900 eiro par kilogramu.

Viņš atsaucies uz informāciju, ka Lietuvā ir vairākas firmas, kas iekrājušas "tonnu tonnām nelegāli ievesta dzintara". "Tās būtu teju vienīgās, kurām būtu jēga piedalīties Jodkrantes atradņu apguves konkursā. Liels jautājums, cik Lietuvas dzintara tās atrastu, bet tādējādi tās varētu legalizēt desmitiem tonnu kontrabandas dzintara, kas ievests no Krievijas."

Kā skaidrojusi Lietuvas Vides ministrija, interese par dzintara ieguvi Lietuvā parādījusies, tirgū pieaugot pieprasījumam pēc dzintara, kas varētu būt skaidrojams ar dzintara ieguves samazināšanos Krievijas Kaļiņingradas apgabalā.

2014. gadā Lietuvas Ģeoloģijas dienests saņēmis pieteikumus par dzintara resursu izpēti un ieguvi Kuršu jomas Dzintara līcī no vairākiem saimnieciskajiem subjektiem.

Dabas resursu nodoklis jaunajā likuma redakcijā palielināts arī kūdrai, grantij, dolomītam, mālam, smiltīm, virszemes un pazemes ūdeņiem un minerālūdenim, bet samazināts virszemes ūdenim, kas tiek izmantots Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!