Lietuvas siera ražotāji šā gada janvārī, salīdzinot ar 2002. gada janvāri, trīskāršojuši siera eksporta apjomu uz ASV. Piensaimnieki lēš, ka pēc Lietuvas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) ASV saglabāsies kā viens no Lietuvas svarīgākajiem un ienesīgākajiem eksporta tirgiem.
Tomēr eksperti iesaka izvērtēt eksporta nosacījumus un neizslēgt iespēju, ka pēc iestājas ES siera eksports uz ASV varētu samazināties, ziņo biznesa avīze "Veršlo Žinios".

Lietuva nav noslēgusi ar ASV tirdzniecības līgumus par muitas atvieglojumiem piena produktiem, tajā skaitā arī sieram. Pašlaik Lietuva eksportē "Parmazano" sieru, kuru, eksportējot no ES uz ASV, apliek ar importa nodevu robežās no 7,5% līdz 20%.

"Pēc iestāšanās ES Lietuva, tāpat kā tagadējās ES dalībvalstis, varēs izmantot ES noteiktās siera eksporta kvotas uz ASV," teica lauksaimniecības ministra vietas izpildītāja Daļa Miņataite.

"Mūsu eksporta apjoms šogad būs lielāks nekā 2002. gadā, bet ienākumi lielā mērā ir atkarīgi no ASV dolāra kursa," sacīja piena pārstrādes grupas "Rokiškio Suris" vadītājs Antans Trumpa pēc nesenās vizītes ASV.

Vēl viens siera eksportētājs uz ASV ir piena pārstrādes grupas "Pieno Žvaigždes" biedrs "Pasvalio Surine".

Uzņēmums "Vilkyškiu Pienine" plāno eksportēt 200-300 tonnu siera uz ASV. Kompānijas direktors Gintars Bertašus teica, ka "Vilkyškiu Pienine" izdodas labi nopelnīt , par spīti ASV dolāra kursa kritumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!