Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuvas Alītas rajona Verebieju ciemā, kur vietējā skolā izmitināti aptuveni 160 nelegālie migranti, pirmdienas rītā sākusies protesta akcija - migranti atteikušies no pārtikas, neielaiž skolas teritorijā apkopējas un trokšņaini pieprasa palaist viņus brīvībā.

Notiekošais jau radījis satraukumu ciemā, kurā ir tikai daži simti iedzīvotāju.

Kā pastāstījis rajona pašvaldības administrācijas direktora vietnieks Virgīlijs Pranskevičs, konflikts sācies, kad skolā izmitinātie Irākas pilsoņi atteikušies pieņemt pārtiku, ko viņiem piegādā pašvaldības nolīgts uzņēmums, un aizlieguši to darīt arī citiem iemītniekiem, pat nepilngadīgajiem un sievietēm. Tas pats atkārtojies pusdienās.

Rajona mērs Aļģirds Vrubļausks pastāstījis, ka neapmierinātība ārvalstnieku vidū bijusi manāma jau piektdien, kad skolā ieradušies viena komerctelevīzjas kanāla žurnālisti, vēsta portāls "Delfi.lt".

"Ieraugot pret sevi pavērstas kameras, viņi sāka saukt "Freedom!" ("Brīvību!") un izvirzīt prasības. Vienu prasību - atsūtīt ārstu, - kurš apskatīja visus, kuri to vēlējās, - mēs izpildījām," viņš stāstījis.

Pranskevičs savukārt norādījis, ka nedēļas nogalē migrantu neapmierinātību izdevies apslāpēt, apsolot, ka jaunās nedēļas sākumā migrantu izvirzītos jautājumus izvērtēs atbildīgās amatpersonas, taču pirmdienas rītā sarunas vairs pat netiek pieprasītas.

"Viņi izmeta atvesto pārtiku - paši irākieši atteicās to ņemt un neļāva arī citiem. Vienīgā viņu prasība ir izlaist viņus no šīs teritorijas," viņš piebildis.

Portāls publiskojis nelielu videoierakstu, kurā redzams mirklis pēc pārtikas dalīšanas.

"Viņi visur piemēslojuši, tualetēs podos peld fekālijas, bet viņi neielaiž darbiniekus savest kārtībā kanalizāciju, un arī mēs paši baidāmies cilvēkus turp sūtīt," atzinis pašvaldības administrācijas direktora vietnieks.

Situācija satraukusi arī Verebieju iedzīvotājus, kuri vērsušies pēc palīdzības pie medijiem, vēsta portāls "Kauno diena".

"Viņi streiko, saceļ nemieru, mēs baidāmies, ar ko tas beigsies. Dzīvojām mierīgi, bet tagad jābaidās par savu drošību," portālam "Alytusplius.lt" pa tālruni atzinusi kāda sieviete no Verebiejiem.

"Atbrauciet, palūkojieties, kas te notiek - troksnis no paša rīta. (..) Cilvēki vienkārši baidās par savu drošību," izteikusies cita šā ciema iedzīvotāja.

"Cilvēki sūdzas, mēs skaidrojam un lūdzam būt izprotošiem - situācija nav vienkārša, bet (..) šādi incidenti iedzīvotājus noskaņo negatīvi," izteicies Vrubļausks.

Alītas apriņķa policijas pārstāve Egle Kačinskiene ziņu aģentūrai BNS sacījusi, ka uz iedzīvotāju sūdzībām reaģējuši Sabiedrības drošības dienesta darbinieki, kas apsargā migrantu izmitināšanas vietu, savukārt par kārtību apkārtējā teritorijā atbild policija.

Portāls "Delfi.lt" tikmēr norāda, ka 16 Sabiedrības drošības dienesta darbinieki, kuriem jāuzrauga migrantu izmitināšanas centrs Verebieju skolā, strādā neapskaužamos apstākļos, pēc astoņu stundu maiņas dažas stundas nosnaužas turpat guļammaisos pie žoga un tad atkal sāk jaunu dežūru.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaugusi un kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits sasniedzis 2730 - 34 reizes vairāk nekā visa pagājušā gada laikā. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināts ārkārtējais stāvoklis un parlamentā pieņemti grozījumi likumā par ārvalstnieku tiesisko stāvokli, kas saīsina patvēruma pieprasījumu izskatīšanas laiku no vairākiem mēnešiem līdz desmit dienām, tādējādi dodot iespēju nelegāli ieradušos migrantus pēc iespējas drīz deportēt no Lietuvas. Vēl grozījumi paredz šādiem migrantiem liegt tiesības brīvi pārvietoties Lietuvā un ierobežo citas nelegāli ieradušos migrantu tiesības, ja valstī izsludināta ārkārtējā situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!