Lietuvas skolotāju, bibliotekāru un mediķu arodbiedrības trešdien rīko mītiņu pie valdības ēkas, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Budžeta iestāžu darbinieki iebilst pret valdības plāniem par 10% samazināt darba algu fondu, lai tādējādi ietaupītu aptuveni 800 miljonus litu (163 miljonus latu).

Mītiņā nepiedalīsies tiesībsargāšanas iestāžu arodbiedrību pārstāvji - Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka 2010.gada valsts budžeta projektā iekšlietu sistēmas ierēdņiem darba algu fondu paredzēts samazināt par 1,8%. Tomēr arī viņi norādījuši, ka protestētāju prasības saprot un atbalsta.

Premjerministrs Andrjus Kubiļus savukārt kritizējis pedagogu arodorganizācijas par nodomu pievienoties protestētājiem, pauzdams viedokli, ka šāds solis tikai grauj skolotāju autoritāti. Pēc viņa teiktā, valdības centieni pat krīzes laikā "ļāvuši panākt, ka šobrīd skolotāju darba samaksa jau vidēji par 25% pārsniedz valsts vidējo līmeni, lai gan laikā no 2005. līdz 2008.gadam tā bija zemāka vai aptuveni vienāda ar vidējām algām".

Valdības preses dienesta paziņojumā teikts, ka pedagogu darba algu fondus nākamgad ierosināts samazināt nevis par 10% kā gandrīz visā sabiedriskajā sektorā, bet tikai par 5%. "Tādējādi mēs nepārprotami apliecinām, ka augstu vērtējam skolotāju darbu un gribam atjaunot šīs profesijas prestižu. Tāpēc ļoti pārsteidz dažu arodorganizāciju vadības bezatbildība," izteicies Kubiļus.

Valdības paziņojumā norādīts uz Pasaules Bankas veiktu pētījumu, kurā apgalvots, ka Lietuvā skolotāju skaits salīdzinājumā ar citām valstīm ir krietni par lielu. Rēķinot uz vienu skolotāju, Lietuvā no visām jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir gandrīz vai mazākais skolēnu skaits.

Kā portālam "lrt.lt" sacījis Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Alekss Bružs, premjers acīmredzot ir "ļoti slikti informēts". "Mēs protestējam ne jau par algām - ja samazina visiem, varam pieciest arī mēs. Iebilstam pret to, ka aptuveni par ceturto daļu tiek samazināta audzināšanas programma bērniem, samazināts stundu skaits," viņš uzsvēris.

Bružam nepiekrīt Aukštaitijas Izglītības darbinieku arodapvienības priekšsēdētājs Audrjus Jurgelevičs - pēc viņa aplēsēm, stundu skaits samazināts atsevišķos gadījumos, bet vidējais rādītājs būtiski nemazinās. Šī arodapvienība mītiņā nepiedalās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!