Foto: DELFI

Lietuvas Apelāciju tiesa piektdien noraidīja uz mūža ieslodzījumu notiesātā bijušā Rīgas omonieša Latvijas pilsoņa Konstantīna Mihailova (Ņikuļina) lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma, līdz Apelāciju tiesa pasludinas spriedumu par viņa pārsūdzību.

Mihailovs lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma iesniedza ceturtdien, norādot, ka astoņu gadu ilgā apcietinājuma laikā viņa veselības stāvoklis esot būtiski pasliktinājies, jo neesot laikus veiktas medicīniskās pārbaudes.

Tiesa piektdien konstatēja, ka joprojām ir pamats turēt viņu apcietinājumā, jo atbrīvošanas gadījumā viņš varētu slēpties no tiesas.

Ceturtdien Apelāciju tiesas tiesnesis atļāva Mihailovam janvārī veikt operāciju, kuras gaitā viņam tiks implantēts sirds stimulators.

Prokurori Saulis Versecks un Rolands Stankevičs ceturtdien aicināja tiesu mainīt izvirzītās apsūdzības no slepkavības pret noziegumiem pret cilvēci, kas izpaudušies kā slepkavības, kas paveiktas, atbalstot ārvalsti vai ārvalstu organizācijas, sistemātiski, lielā apjomā veicot uzbrukumus, nogalinot un ievainojot civiliedzīvotājus.

Mihailovs Apelāciju tiesai sacīja, ka viņš un citi OMON darbinieki Medininku slaktiņa brīdī esot atradušies bāzē Rīgā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas prokuratūra ir lūgusi Apelāciju tiesu atzīt Mihailovu par vainīgu noziegumos pret cilvēci saistībā ar Lietuvas amatpersonu slepkavību Medininku kontrolpunktā 1991.gadā un piespriest viņam mūža ieslodzījumu.

Viļņas apgabaltiesa 2011.gada 11.maija spriedumā atzina Mihailovu par vainīgu Lietuvas amatpersonu slepkavībā Medininku kontrolpunktā 1991.gada 31.jūlijā. Tiesa viņam piesprieda maksimālo sodu - mūža ieslodzījumu.

Lietu par Medininku slaktiņu Lietuvas Apelāciju tiesa izskata pēc apsūdzētā, viņa advokātu un Ģenerālprokuratūras pārsūdzības. Kamēr lieta nav izskatīta apelācijas kārtībā, spriedums spēkā nav stājies un Mihailovam ir noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Viļņas apgabaltiesa pērn konstatēja, ka Mihailovs kā PSRS Iekšlietu ministrijas Īpašo uzdevumu milicijas vienības (OMON) milicis, kurš darbojās vienības komandiera Česlava Mliņņika izveidotajā noziedzīgajā grupējumā kopā ar citiem miličiem Andreju Laktionovu un Aleksandru Rižovu, tīši nogalināja Lietuvas Republikas amatpersonas, kas pildīja dienesta pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!