Foto: DELFI

Lietuvas valdība neatbalsta ierosinājumu sarīkot referendumu par jaunas atomelektrostacijas (AES) būvi, jo Seims ar vairākiem likumdošanas aktiem jau agrāk noteicis, ka Lietuvai arī turpmāk jāpaliek atomenerģētikas valstij, pirmdien paziņojis enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Turklāt viņš norādījis, ka Lietuvai nav naudas šādam referendumam, vēsta portāls "Alfa.lt".

Jau ziņots, ka referenduma iniciatori vēlas, lai konsultatīva tautas nobalsošana par to, vai Lietuvai ir lietderīgi celt jaunu AES, tiktu sarīkota 14.oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām.

Taču, kā skaidrojis ministrs, saskaņā ar likumdošanu referendums jārīko ne agrāk kā divus mēnešus un ne vēlāk kā trīs mēnešus no brīža, kad Seims pieņēmis attiecīgu lēmumu.

Seima pavasara sesija beidzas 30.jūnijā - tātad, ja parlaments lēmumu pieņemtu līdz tam, referendumu nāktos rīkot vasarā un tam būtu vajadzīgi vēl vairāk nekā desmit miljoni litu, kuru valdībai nav, tādēļ nāktos pārskatīt valsts budžetu, norādījis Sekmoks.

Savukārt rudens sesija sākas tikai 10.septembrī, tātad arī tajā nebūtu iespējams lemt par referenduma sarīkošanu reizē ar vēlēšanām.

Tiesa gan, ministrs atzinis, ka Seims šo jautājumu varētu izskatīt, sasaucot ārkārtas sesiju vasarā.

Tomēr Sekmoks aicinājis nesteigties, atgādinādams, ka parlamentam jau iesniegti valdības apstiprinātie likumprojekti par visiem stratēģiski svarīgajiem enerģētikas projektiem, tostarp par Visaginas AES būvi. Ja Seims tos atbalstīs, būtu neloģiski pēc tam balsot par referendumu, viņš norādījis.

Ministrs arī paudis viedokli, ka patiesībā šādi jautājumi būtu jāizlemj tautas ievēlētiem pārstāvjiem, nevis pašiem vēlētājiem tiešā ceļā.

Kā tikmēr pastāstījis premjerministrs Andrjus Kubiļus, valdībai jāsniedz Seimam atzinumi par referenduma lietderību, kas, domājams, tiks pabeigti līdz trešdienai.

Viņaprāt, referenduma rīkotājiem būtu jāizraugās ļoti precīzs jautājuma juridiskais formulējums. "Citādi, ņemot vērā likumu par atomelektrostacijām, jautāt cilvēkiem, vai viņi piekrīt AES celšanai, būtu tas pats, kas jautāt Seimam, vai tas negribētu vēlreiz pieņemt minēto likumu. Un, ja Seims otrreiz balsotu par šādu likumu, - kas tad būtu, kāda būtu pievienotā vērtība?" vaicājis premjers.

Kā ziņots, Lietuva pērn par Visaginas AES projekta stratēģisko investoru izraudzījās Japānas kompāniju "Hitachi Ltd" kopā ar "Hitachi GE Nuclear Energy". 30.martā tika parafēts Koncesijas līgums. Ja parlaments šo dokumentu pieņems, to domāts parakstīt līdz 28.jūnijam.

Galīgo lēmumu attiecībā uz investīcijām paredzēts pieņemt ne vēlāk kā 2015.gada 31.martā. Šobrīd tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Paredzams, ka Latvijas AS "Latvenergo" šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors "Hitachi" - 20%. Pēc neoficiālām ziņām, tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties arī Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!