Foto: LETA
Lietuvas valdība vienojusies par pasākumu kompleksu cīņā pret iespējamo Āfrikas cūku mēra izplatīšanos no kaimiņvalsts Baltkrievijas, kur atklāti šīs slimības perēkļi.

Nolemts noteikt nodevu par kravas automašīnu dezinfekciju 25 litu (5,20 latu) apmērā. Šādu nodevu Lietuva nenosaka pirmoreiz - tādi soļi jau agrāk tikuši sperti, lai nepieļautu mutes un nagu sērgas un citu infekcijas slimību izplatīšanos.

Vienlaikus valdība vienojusies papildināt Ārkārtējo situāciju kritēriju sarakstu, iekļaujot tajā arī īpaši bīstamu dzīvnieku infekcijas slimību perēkļus Lietuvas kaimiņvalstīs 50 kilometru attālumā no Lietuvas valsts robežas.

Pašreizējie noteikumi nepieļauj ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kamēr slimības perēkļi nav atklāti pašā Lietuvā. Ārkārtējā situācija tiktu izziņota, ja rastos reāli cūku saslimšanas draudi.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā slimības perēklis jūnijā tika atklāts 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas. Kā tagad raksta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Vz.lt", jauni perēkļi fiksēti jau dažus simtus metru no robežas.

Līdz ar dezinfekcijas nodevas ieviešanu valdība cer iegūt aptuveni miljonu litu, kas nepieciešams slimības profilaksei, kura ik dienu izmaksā aptuveni 17 000 litu.

Kravu pārvadātāji šādas nodevas ieviešanu uzlūko ar neapmierinātību, uzskatot, ka cīņa ar cūku mēri notiek uz viņu biznesa rēķina.
Savukārt Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus aicinājis ņemt vērā, ka kravu pārvadājumus negatīvi ietekmētu arī iespējamā slimības izplatīšanās Lietuvas teritorijā.

Viņš norādījis, ka Baltkrievijas saimniecībās Lietuvas robežas tuvumā izkautas cūkas un masveidā tiek izšautas mežacūkas, bet visi šie pasākumi nebūt nesniedz garantiju, ka slimība nepārsviedīsies pāri robežai.

Kā Miļus pastāstījis pēc apspriedes valdībā, mazajiem Lietuvas zemniekiem, kas savās saimniecībās pierobežas joslā tur cūkas un neizmanto īpašus bioloģiskās aizsardzības līdzekļus, tiks piedāvāta vienreizēja kompensācija, lai viņi pārietu uz citu lopu turēšanu. Galīgais lēmums varētu tikt pieņemts 9. vai 10. septembrī. Par vienu cūku varētu tikt izmaksāti 690 liti.

"Izrēķinājām, ka ar to cilvēkam būtu jāpietiek, lai viņš divus gadus neaudzētu cūkas," viņš piebildis.

Atbalstu plašiem preventīviem pasākumiem cīņā pret Āfrikas cūku mēri Lietuva cer saņemt no Eiropas Komisijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!