Foto: AFP/Scanpix

Lietuvai pagaidām nav jaunas informācijas par pagājušajā nedēļā Nigērijas piekrastē nolaupītajiem diviem Lietuvas un diviem Ukrainas jūrniekiem un viņu nolaupītāju prasībām, bet zināms, ka kuģa apkalpe atrodas drošībā, pirmdien paziņojis Lietuvas valdības kanclera pirmais vietnieks Rimants Vaitkus.

Kā ziņots, uzbrukums Bahamu salās reģistrētajam refrižeratorkuģim ar Komoru salu karogu notika pagājušajā pirmdienā Nigērijas Porthārkortas ostas tuvumā. Četri apkalpes locekļi, tai skaitā kuģa kapteinis ukrainis un viņa palīgs lietuvietis, tika aizvesti nezināmā virzienā.

Kā pastāstījis Vaitkus, šodien kuģim varētu tikt nomainīts kapteinis un papildināta apkalpe, lai tas varētu doties ceļā. Kuģī joprojām atrodas 14 Lietuvas pilsoņi.

Šis nav pirmais gadījums, kad pie Āfrikas krastiem nolaupīti Lietuvas jūrnieki. 2009.gada augusta sākumā bruņoti uzbrucēji Nigērijas piekrastē saņēma gūstā piecus Lietuvas refrižeratorkuģa "Saturnas" jūrniekus un desmit dienas vēlāk atbrīvoja viņus.

2010. gada maija vidū Kamerūnas piekrastē pirāti nolaupīja Lietuvas kuģa "Argo" kapteini, kas tika atbrīvots pusotru mēnesi vēlāk.

Abos gadījumos Lietuvas amatpersonas atteicās sniegt informāciju par to, kā panākta viņu atbrīvošana.

Tā paša gada jūlija sākumā Nigēras upes deltā no kravas kuģa "BBC Polonia" ar Antigvas un Barbudas karogu tika nolaupīti 12 ārvalstu jūrnieki, tai skaitā viens Latvijas valstspiederīgais un viens Lietuvas pilsonis. Par viņu atbrīvošanu divas dienas vēlāk paziņoja Nigērijas armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!