Foto: LETA
ransseksuālim no Lietuvas, kurš Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Strasbūrā uzvarēja valsti un saņēma 40 000 eiro (vairāk nekā 28000 latu) lielu kompensāciju, Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas klīnikā veikta dzimuma maiņas operācija, trešdien vēstī laikraksts "Lietuvos rytas".

Lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju, kas vēlas mainīt dzimumu, to dara Taizemē, kur ir vairākas speciālās klīnikas, kas palīdz vīriešiem kļūt par sievietēm. Tomēr šis transseksuālis Minskā vēlējās savas sievišķās intīmās daļas mainīt uz vīrišķām. Ķirurģiski šāda operācija ir daudz sarežģītāka.

Lietuva 2007.gadā zaudēja lietu ECT par transseksuāļu tiesībām veikt dzimuma  maiņas operāciju, jo valstij nav īpaša likuma par dzimumu  maiņu, lai gan civillikumā tas ir minēts.

Strasbūras tiesa lietā "L. pret Lietuvu" nolēma, ka Lietuvai  jāpieņem dzimuma maiņas likums trīs mēnešu laikā vai jāmaksā 40 000 eiro (vairāk nekā 28 000 latu) liela kompensācija.

Lietuva izvēlējās izmaksāt kompensāciju un pagājušā gada novembrī prasības iesniedzējs saņēma atlīdzību par nodarīto nemateriālo kaitējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!