Foto: RIA Novosti/Scanpix
Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) trešdien paudis bažas par Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa" uzsākto starptautisko lielbudžeta propagandas projektu "Sputņik", kas izvērtēts departamenta ziņojumā par apdraudējumiem Lietuvas nacionālajai drošībai 2014.gadā.

VSD atgādina, ka projekts "Sputņik", kas ietver interneta portālus, televīziju un radiostacijas, paredz aptvert 30 valstis un dibināt projekta centrus visās trijās Baltijas valstīs, izplatot ziņas krievu, igauņu, latviešu un lietuviešu valodās.

Kā teikts VSD paziņojumā, "Sputņik" darbinieki paviesojušies Viļņā un Tallinā un vākuši informāciju par Lietuvā un Igaunijā raidošajām radiostacijām, televīzijas kanāliem, interesējušies par iespējām iegādāties apraides licences, tikušies ar Krievijas vēstniecību darbiniekiem un tautiešu organizāciju pārstāvjiem.

Cenšoties ielauzties Baltijas un citu valstu informācijas telpā, projekta "Sputņik" īstenotājiem ir ļoti svarīgi no vietējiem žurnālistiem un apskatniekiem izveidot profesionālas vairāku cilvēku komandas, kas gatavotu paziņojumus presei, sižetus, intervijas un operatīvi nodotu tālāk sagatavoto informāciju.

"Nav šaubu, ka prokremliskā projekta pārstāvji, kā jau ierasts, mūsu valsti Krievijas un pasaules auditorijai centīsies parādīt kā zemi, kur valda neiecietība pret mazākumtautībām, manipulēs ar jēdzieniem "neofašisti" un "nacionālisti", izplatīs dezinformāciju par Lietuvas stratēģiskajiem projektiem," spriež VSD.

Tas vērš Lietuvas žurnālistu, sabiedrības un katra pilsoņa uzmanību uz šo Krievijas izstrādāto dārgo stratēģisko projektu un aicina neiesaistīties neskaidros darījumos un kritiski vērtēt sadarbības piedāvājumus, kā arī lūdz par tiem informēt VSD.

Kā ziņots, Krievijas valstij piederošā informatīvā aģentūra "Rossija segodņa" lūgusi atļauju reģistrēt filiāli Latvijā, 21.jūnijā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

""Rossija segodņa", tāpat kā pirms pusgada radītā ziņu aģentūra "Sputņik", ir daļa no Krievijas ieročiem, kas paredzēti, lai Krievijai izdevīgo pozīciju pasaulē izplatītu ne tikai krievu, bet angļu, franču, spāņu, japāņu, itāļu un, iespējams, arī latviešu valodā," vēstīja raidījums.

Kultūras ministrija, kas uzrauga mediju vidi Latvijā, pirms Krievijas ziņu aģentūras filiāle Latvijā nav piereģistrēta un sākusi darbu, neko darīt nevarot. Kamēr nav Latvijai kaitīga satura, neesot iespējams apturēt šīs aģentūras filiāles reģistrēšanu.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), vaicāta, vai šķēršļus likt tiešām var tikai tad, kad medijs jau būs sācis darbu, atbild: "Faktiski jā. Mums Satversme nosaka vārda brīvību."

Tikmēr Drošības policijā (DP) aģentūrai LETA atzina, ka, neraugoties uz to, ka atsevišķi Krievijā veidoti raidījumi jau šobrīd tiek retranslēti Latvijā, pastāvīgas mediju klātbūtnes izveide ievērojami paplašinātu iespējas Latvijas informatīvajā telpā izplatīt Krievijai vēlamus vēstījumus.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!