Foto: DELFI
Svētdien notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās vislielākos panākumus guvušas kreisi noskaņotās Darba partija (21,34%) un sociāldemokrāti (19,08%). Piecu procentu barjeru pārvarējusi arī pēc pedofilijas skandāla izveidotā partija ”Drosmes ceļš”, kura sevi pieteikusi kā aktīvu korupcijas apkarotāju. Valdošā konservatīvo partija ar 13,83% balsu palikusi trešajā vietā, liecina provizoriskie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 1717 iecirkņos no pavisam 2017, vēsta portāls ”Delfi.lt”.

Savukārt vienlaicīgi notikušajā referendumā par Visaginas AES celtniecību, kuram gan ir tikai konsultatīvs raksturs, pret AES celtniecību nobalsojuši 61,57% vēlētāju, liecina provizoriskie rezultāti.

Pirmdien naktī trīs opozīcijas partijas – Darba partija, Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija un ”Kārtība un taisnīgums”, kura pēc provizoriskiem rezultātiem ar 7,87% balsu ir pārsniegusi iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru, pirmdien naktī jau vienojušies sākt pārrunas par valdošās koalīcijas veidošanu, kā arī atbalstīt cita citu parlamenta vēlēšanu otrajā tūrē vienmandāta apgabalos. Partijas pieļauj arī ceturtā partnera piesaistīšanu, taču kura partija tā varētu būt – netiek atklāts.

Lietuvas premjerministra Andrjus Kubiļus valdošā koalīcija ir sodīta par pensiju un valsts sektorā strādājošos algu cirpšanu, norāda raidsabiedrība BBC. Pēc nākšanas pie varas 2008. gadā, kad apgriezienus uzņēma globālā finanšu krīze, Kubiļus ieviesa stingrus taupības pasākumus, lai glābtu valsti no bankrota. Lietuvas ekonomiskā aktivitāte samazinājās un pieauga bezdarbs.


Savukārt opozīcijas partijas solīja mīkstināt taupības pasākumus, gūstot vēlētāju atbalstu. Tomēr pilnīgāka aina par to, kāda varētu būt jaunā valdība, būs redzama pēc vēlēšanu otrās kārtas vienmandāta apgabalos, kas notiks divu nedēļu laikā.

Sociāldemokrātu partija vēlētājiem solīja palielināt minimālo algu, paaugstināt nodokļus turīgajiem un atlikt eiro ieviešanu uz 2015. gadu - gadu vēlāk, nekā plānots. Kreisās partijas arī solījušas uzlabot attiecības ar Lietuvas lielāko tirdzniecības partneri – Krieviju.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem piecu procentu barjeru iekļūšanai parlamentā ir pārvarējušas arī partijas “Drosmes ceļš” (7,62%), kura izveidota pēc Lietuvas skaļā pedofilijas skandāla, Liberāļu kustība (7,48%), Lietuvas poļu vēlēšanu apvienība (5,58%), vēsta “Delfi.lt”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!