Policija aizturējusi divus lietuviešu uzņēmējus, kuri pērn pārkāpuši 90 dienu uzturēšanās limitu Latvijā, par ko sašutis ir Lietuvas vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns, ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Valsts robežsardzes (VR) Imigrācijas dienesta robežsargi kopā ar Ceļu policiju, veicot reidu, par minēto pārkāpumu 10.aprīlī aizturējuši un arestējuši SIA "Norvelita Latvia" direktoru Linu Lukausku un uzņēmēju Vaidotu Jomantu. Uzņēmēji atrodas aizturēšanas izolatorā Rīgā, apstiprinājusi VR preses sekretāre Dace Ūdre.

Ūdre paskaidroja, ka visi lietas materiāli ir iesniegti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PLMP), kurai jāpieņem lēmums, ko darīt ar aizturētajiem. "Pamatā seko izraidīšana no valsts. Nezinu gan, kāpēc Mārtiņš Bičevskis (PLMP vadītājs) lēmumu nav pieņēmis, tātad tas būs pirmdien," teikusi Ūdre.

PLMP preses sekretāre Inga Saleniece skaidroja, ka dokumentus PLMP saņēmusi "piektdien vēlā pēcpusdienā", tāpēc uzņēmēji vēl nav atbrīvoti. Viņa gan pieļāva, ka uzņēmējiem izolatorā nebūs jāpavada visa nedēļas nogale, jo apstākļu noskaidrošana par Lietuvas pilsoņiem parasti notiekot ātri, un, iespējams, jau šodien uzņēmēji tiks atbrīvoti.

"Tie ir cienījami uzņēmēji, kas maksā nodokļus, investē, nevis kādi nelegālie bēgļi vai bezpajumtnieki. Dzirdēju, ka tur viņiem nāksies sēdēt arī visu nedēļas nogali, lai gan, piemēram, Lukausks pauda gatavību nokārtot visu nepieciešamo dokumentāciju un samaksāt soda naudu," sacīja Vaitiekūns, atgādinot, ka "šis nav pirmais gadījums, kad Lietuvas investīcijas Latvijā nonāk aiz restēm".

"Valdība daudz runā par to, ka vajag veidot pievilcīgu investīciju klimatu, bet to nevajag darīt aiz restēm," ir sarūgtināts vēstnieks, kas pērn kā diplomāts daudz darīja, lai no apcietinājuma Lietuvā atbrīvotu latviešu riteņbraucēju Juri Silovu, norāda laikraksts.

"Norvelita Latvia" pieder zivju noliktavas - saldētavas, firma saņēmusi darbības licenci Latvijā un arī Eiropas Savienības kvalitātes sertifikātu. Nelielajā uzņēmumā strādā septiņi cilvēki, firma Latvijā investējusi vairākus tūkstošus eiro, stāstīja vēstnieks. Par otru uzņēmēju - Jomantu - viņam plašākas informācijas nebija.

Lietuvas vēstnieks neattaisno pārkāpumu un uzņēmēju neizdarību, nenokārtojot nepieciešamos uzturēšanās dokumentus, bet ir sarūgtināts par šāda pārkāpuma smagajām sekām, raksta laikraksts.

Saleniece informējusi, ka viens no uzņēmējiem strādājis arī bez vajadzīgās atļaujas, bet nevarēja pateikt, kurš. Ūdre savukārt skaidroja, ka esot ierasta prakse par formalitāšu pārkāpumiem aizturētos ārvalstniekus ievietot īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, tikai jautājums esot - uz cik ilgu laiku,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!