Lietuvas zemnieki izsludinājuši neparastu konkursu piena pārstrādes uzņēmumiem ar vēl neparastāku "godalgu" - tam pārstrādātājam, kurš piedāvās viszemāko piena iepirkuma cenu, viņi sola vairs nepiegādāt pienu, vēsta laikraksts "Respublika".
Piensaimnieki neslēpj, ka viņu mērķis ir izstumt no tirgus vienu no nozares lielākajiem uzņēmumiem.

Lietuvas Piena ražotāju asociācijas padome nolēmusi divu nedēļu laikā tikties ar piecu piena pārstrādes uzņēmumu pārstāvjiem un noskaidrot, cik katrs no tiem ir gatavs maksāt par iepirkto pienu. Izdibinot cenu tendences, viņi gatavojas panākt, lai skopākajam uzpircējam no tirgus būtu jāaiziet.

Sēdē tika atzīts, ka divas iepriekšējās protesta akcijas - piena dalīšana Viļņā un piketi pie piena pārstrādes uzņēmumiem - savu mērķi nav panākušas un iepirkuma cenas nav pieaugušas, gluži pretēji, tām ir tendence samazināties. Tāpēc nolemts mainīt taktiku.

Lauksaimniecības kooperatīva "Pieno gele" valdes priekšsēdētājs Andrejs Stanciks paudis sašutumu, ka kompānija "Žemaitijos pienas" 2009.gadā plāno par tonnu piena maksāt tikai 400 litus (82 latus).

"Un viņi ir pārliecināti, ka par šādu naudu dabūs pienu? Kas viņiem to pārdos? Paskatīsimies, ko viņi darīs ziemā," sacījis Stanciks.

Zemnieki uzskata, ka piena pārstrādes uzņēmumi tiek vadīti neprasmīgi. Proti, aplēsts, ka pārstrādātāji transporta izdevumos vien zaudē aptuveni 150 miljonus litu (31 miljonu latu), jo nav sadalījuši piena uzpirkšanas teritorijas, tāpēc braukā pa visu valsti, atņemot cits citam "beidzamo piena lāsi".

Asociācijas padome nolēmusi septembrī sasaukt ārkārtēju Lietuvas Lauksamniecības palātas sēdi, kurā tiks spriests par kritisko situāciju visā Lietuvas lauksaimniecībā, jo neapskaužamā stāvoklī ir ne vien piensaimnieki - gandrīz izputējuši linu audzētāji, aizvien mazāk tiek audzētas arī cukurbietes.

Lietuvas Piena ražotāju asociācijas vadītājs Jons Vaļonis noskaņots rīkoties enerģiski, raksta avīze.

"Vienu uzņēmumu mēs pilnīgi slēgsim - tam pienu nepārdosim. Likvidēsim to ziemā, kad piena būs mazāk. Varu garantēt, ka kooperatīvi "Pieno gele" un "Lietuviškas pienas" šim uzņēmumam pienu nepārdos," viņš solījis.

Zemnieki meklēs arī iespējas piena pārpalikumus pārdot uz ārzemēm. Šai nolūkā iecerēts nostiprināt kooperatīvu "Lietuviškas pienas", samest naudu un iegādāties mašīnas piena pārvadāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!