Foto: DELFI.lt

Lietuvieši otrdien apliecinājuši solidaritāti Gruzijai, kas svin Neatkarības dienu, izklājot Viļņas Katedrāles laukumā milzīgu, 45 metrus garu un 30 metrus platu Gruzijas karogu un apjožot to ar 200 metrus garu Lietuvas karogu.

Gruzijas karogu pēc Širvintu kultūras centra direktora Ērika Druskina ieceres piecās nedēļas nogalēs pašuvuši Anīkšču skolotāji un studenti. Tāda ideja lietuviešiem radusies, nesen viesojoties Gruzijā.

Ceremonijā "Lietuvas un Gruzijas brīvības karogu ceļš" piedalījās Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Seima spīkere Loreta Graužiniene, bijušais prezidents Valds Adamkus, pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis, parlamenta deputāti un diplomāti.

"Jūs esat mūsu brāļi un māsas Kaukāzā," savā uzrunā vēršoties pie gruzīnu tautas, uzsvērusi Grībauskaite. "Saprotam, ko Gruzijai nozīmē centieni kļūt par eiropeisku valsti."

"Šī valsts, tāpat kā mēs, saprot, ko nozīmē agresīva kaimiņvalsts darbība, ko nozīmē zaudēt daļu savu teritoriju, (..) ko nozīmē ekonomiskā blokāde un līdzīgi spiediena instrumenti, kas tiek laisti darbā pret valstīm, kuras tiecas pēc neatkarības," sacījusi prezidente, piebilstot, ka Lietuva ir gatava Gruzijai palīdzēt un atbalstīt to starptautiskajā telpā.

1918.gada 26.maijā Gruzija pieņēma Neatkarības aktu un proklamēja Gruzijas Demokrātisko Republiku, kas pastāvēja līdz 1921.gadam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!